Tuinbrood

Tuinbrood

Haal de tuin naar binnen en serveer hem op tafel! Dat kan met dit brood versierd met een tuinboeket, een borrelplank bomvol verse groentes uit de moestuin én een boterbord vol fleurige, gedroogde bloemblaadjes.

Dit heb je nodig

  • 750 g bloem, geschikt voor brood
  • 1 el gedroogde gist (11 g)
  • 10 g zout
  • 450 ml water, op kamertemperatuur
  • 30 ml olijfolie, plus extra voor de bakplaat

om te versieren:

  • rode ui, cherrytomaatjes, radijs, groene en zwarte olijven, kappertjes
  • verse peterselie, verse dille, takjes rozemarijn
  • gedroogde tuinkruiden (Provençaalse kruiden)

Zo ga je te werk

  • Meng de bloem, de gist en het zout in een ruime kom. Voeg het water en de olijfolie toe en roer door elkaar.
  • Stort de ingrediënten op uw werkblad en kneed in vijf tot tien minuten tot een elastisch deeg.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek het af met een vochtige doek. Laat het op een warme plek een uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.
  • Duw de lucht uit het deeg en leg het in een royaal ingevette bakplaat.
  • Spreid het deeg met uw vingers uit over de bakplaat.
  • Bedek het weer met een vochtige doek en laat het op een warme plek voor de tweede keer rijzen.
  • Gebruik de verschillende ingrediënten om het brood te versieren met een ‘tuinboeket’. Bekijk de foto als voorbeeld.
  • Bak het brood in een voorverwarmde oven dertig minuten op 220 graden. Verlaag daarna de temperatuur tot 190 graden en bak nog tien tot vijftien minuten, tot het brood er mooi bruin en gaar uit ziet.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.