Salade met geroosterde paarse peen

Salade met geroosterde paarse peen

Kleurrijke groentes zijn erg gezond en daarnaast ook nog eens lekker. Goede redenen dus om ze vaker op tafel te zetten. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor salade met geroosterde paarse peen.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • bosje paarse peentjes
  • scheut olijfolie
  • 50 g hazelnoten
  • 4 takjes verse majoraan
  • 2 teentjes (paarse) knoflook
  • zout en peper, naar smaak
  • flinke handvol verse spinazieblaadjes
  • klein kropje roodlof (radicchio)
  • 1 chioggia- of regenboogbiet
  • Dressing, bijvoorbeeld honing-mosterd

Zo ga je te werk:

Zoals bij zo veel salades maken de precieze hoeveelheden niet veel uit. Werk gewoon met de groentes die je voor handen hebt.

  • Rooster eerst de paarse peentjes in de oven; schrob ze schoon (schil ze alleen indien nodig), verwijder de toppen en snijd ze in de lengte in tweeën of vieren, afhankelijk van de dikte.
  • Vet een ovenschaal in met een scheut olijfolie. Leg er de gesneden peentjes in samen met de hazelnoten, de majoraan en de knoflook.
  • Bestrooi met zout en peper naar smaak.
  • Hussel alles door elkaar en rooster de groentes in ongeveer een half uur gaar in een tot 200 graden voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de slablaadjes klaar. Was de spinazie en de roodlof, indien nodig, en droog ze met een slacentrifuge. Snijd ze in ‘hapklare’ stukjes.
  • Schil de biet en snijd hem in flinterdunne plakjes (deze voeg je rauw toe).
  • Je kunt de geroosterde groentes warm, lauwwarm of zelfs koud toevoegen aan de slablaadjes en de bietjes.
  • De geroosterde knoflookteentjes kun je uitknijpen; ze smaken niet meer scherp, maar heerlijk aromatisch.
  • De salade is erg lekker met een honing-mosterddressing.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.