Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Runderstoof met pastinaak en winterpeen
Runderstoof met pastinaak en winterpeen
Het is echt stoofvleesweer. Guur buiten betekent lekker met zijn allen naar binnen. Maak deze stoofpot voor het hele gezin. Extra speciaal door de pastinaak en winterpeen. Winterse kost op zijn best.
Bereidingstijd: 3,5 uur
Dit heb je nodig:
- 3 el zonnebloemolie
- 25 g boter
- 800 g riblappen
- 1 ui, in kleine stukjes
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 winterpeen, schoon en in stukjes
- 1 pastinaak, schoon en in stukjes
- 125 g gerookte spek, in blokjes
- 1 laurierblaadje
- ½ bouillonblokje (rund)
- Versgemalen peper, naar smaak
Zo ga je te werk:
- Haal het vlees op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertempratuur kan komen.
- Snij de riblappen in blokjes.
- Verwarm de olie met de boter in een zware gietijzeren braadpan
- Bak het vlees aan tot het mooi bruin is. Doe dit eventueel in delen, zodat het vlees genoeg ruimte in de pan heeft.
- Haal het vlees uit de pan en laat het even rusten.
- Bak ondertussen in dezelfde pan (voeg olie toe als het nodig is) de ui, knoflook, winterpeen, pastinaak en de spekjes aan.
- Voeg het vlees weer toe, samen met het laurierblaadje en een half bouillonblokje.
- Voeg net zoveel water toe tot het vlees nét onderstaat.
- Laat het vlees minimaal 3 uur sudderen op een laag vuurtje met de deksel erop. Je kunt hem ook laten sudderen in de oven, op de laagste stand.
- Als de stoofpot te vochtig is, kun je hem binden met maizena, of het laatste uur de deksel halfopen laten staan.
- Voeg naar eigen smaak nog peper toe.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.