Rodekool stamppot met runderworstjes

Rodekool stamppot met runderworstjes

Een typisch herfstrecept met rode kool en appel.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 50 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kleine rodekool of een halve grote
  • 1 el balsamicoazijn
  • naar smaak zout
  • 500 g kruimige aardappelen
  • 2 zure appels
  • 2 zoete appels
  • 4 runderworstjes
  • scheutje volle melk
  • klontje boter 
  • naar smaak versgemalen peper
  • 2 el gebakken uitjes

Zo ga je te werk:

  1. Maak de rodekool schoon, snijd hem fijn en verwijder de witte nerven.
  2. Zet een pan water op met de azijn en een snufje zout.
  3. Schil de aardappels en doe ze in een pan.
  4. Schil ook de appels, verwijder de klokhuizen en de schil en snijd ze in grove stukken.
  5. Doe ze bij de aardappels in de pan, voeg zout naar smaak toe en laat het geheel ongeveer twintig minuten koken.
  6. Als het azijnwater kookt, voeg dan de rodekool toe en kook de kool ongeveer zeven minuten.
  7. Zo blijft de kool een lekkere beet houden.
  8. Hou je meer van zachte kool, kook hem dan wat langer.
  9. Laat een grill- of koekenpan heet worden.
  10. Snijd de worstjes in de lengte voor de helft in en bak ze aan beide kanten vier minuten.
  11. Giet de rodekool af en strooi er wat versgemalen zwarte peper over.
  12. Giet de aardappels af, voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en maak er een grove puree van door drie of vier keer met de stamper te stampen.
  13. Meng de rodekool en de uitjes door de puree en serveer het geheel met de gegrilde runderworstjes.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.