Plaattaart met asperges en zalm

Plaattaart met asperges en zalm

Deze heerlijke plaattaart met asperge en zalm is een geweldig voorjaarsgerecht. Neem de taart mee tijdens een picknick of geniet ervan tijdens het avondeten. Eet smakelijk!
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

  • 1 rol bladerdeeg (vers uit de koeling)
  • 750 g witte asperges
  • 200 g crème fraîche
  • handvol verse dille en platte peterselie, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 1 ei, losgeklopt
  • 200 g gerookte zalm, in plakjes

Zo ga je te werk:

  • Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast.
  • Schil de asperges en snijd de onderste (harde) stukjes ervan af.
  • Kook ze 5 minuten in een ruime pan en laat ze daarna goed uitlekken.
  • Meng de crème fraîche met de fijngehakte verse dille en verse platte peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg met een scherp mes in, op zo’n 1,5 centimeter van de rand. Je moet het deeg alleen insnijden, niet doorsnijden.
  • Verdeel ongeveer driekwart van de crème fraîche over de plaattaart, terwijl je de randen vrijhoudt.
  • Dep de asperges nog even droog en leg ze netjes op de taart.
  • Strijk de rand met behulp van een kwastje in met het losgeklopte ei.
  • Bak de plaattaart in een voorverwarmde oven op 200 graden in 25 tot 30 minuten mooi gaar. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
  • Maak de taart vlak voor het serveren af door er her en der wat van de overgebleven crème fraîche over te verdelen. Leg hierop de plakjes zalm en maak af met nog wat verse dille en peterselie.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.