Ouderwetse erwtensoep
Erwtensoep is voor velen de essentie van de winter: een heerlijke dampende kom soep vol groenten, vlees en erwten waar je urenlang op vooruit kunt. Maak dit seizoen de echte ouderwetse spliterwtensoep.
Bereidingstijd: 3,5 uur
Dit heb je nodig:
- 500g groene spliterwten
- 500g hips (bovenpoot van een varken)
- 100g zuurkoolspek
- 2 uien
- 1 winterwortel
- 2 preien
- 1 selderijknol
- 2 aardappelen
- 1 bos selderij
- snufje (naar smaak) zout en peper
- 1 rookworst
Zo ga je te werk:
- Spoel de spliterwten onder stromend water.
- Breng het water aan de kook en doe er de erwten, de hips en het spek in.
- Giet het water na enkele minuten af en zet de ingrediƫnten weer op met schoon water en breng aan de kook. Maak de groentes schoon en snijd ze fijn. Voeg ze toe aan de pan en laat het geheel anderhalf tot drie uur zachtjes doorkoken.
- Haal dan het vlees uit de pan en haal het van de botten. Haal eventueel het zwoerd van het spek en snijd het spek in stukjes.
- Doe het vlees terug in de pan en voeg nu ook de rookworst toe.
- Laat de soep nog een kwartiertje zachtjes doorkoken.
- Breng hem op smaak met zout en peper.
- Eventueel kan je nog wat water toevoegen.
Tip:Ā Laat de soep het liefst een nacht staan, de volgende dag is hij dikker en lekkerder. Als je de soep weer opwarmt, doe dit dan in kleine porties, of verwarm het geheel rustig terwijl je roert. De kans is anders groot dat de soep op de bodem aanbrandt.
Serveer met roggebrood en dik gesneden katenspek.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.