Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Ouderwetse bonenschotel
Ouderwetse bonenschotel
Reade krobben zijn ouderwetse bewaarbonen uit de Friese Wouden. Maar dit recept kan je maken met elk soort gedopte boon. Verse boontjes hoef je niet te weken, maar direct gaar koken.
Bereidingstijd: 1 uur + 1 dag weken
Dit heb je nodig:
- 500 g reade krobben of een andere boon naar keuze
- stuk rookspek
- 2 flinke uien
- 1 el zilveruitjes
- 3 augurken
Zo ga je te werk:
- Week de reade krobben een etmaal in water.
- Kook ze daarna in drie kwartier gaar en giet ze af.
- Snijd het rookspek in stukjes en bak deze aan.
- Meng het spek, zonder het spekvet, door de bonen.
- Bak vervolgens de fijngesneden uien in het achtergebleven spekvet.
- Serveer de bonen met de gebakken uien, zilveruitjes en augurken.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.