Kalkoen met abrikozenvulling

Kalkoen met abrikozenvulling

 

Kerst is niet compleet als dit gerecht niet op tafel staat bij Harry van de Bunt uit ‘t Zandt. “Veel mensen denken dat kalkoen met Kerst een Engels gebruik is, maar vroeger werd het in Nederland ook vaak gegeten.”

Dit heb je nodig

  • 1 kalkoen (ca. 5 kg)
  • 210 g roomboter
  • 4 uien, gehalveerd
  • 3 citroenen
  • 1 paar takjes tijm en rozemarijn
  • wat zout en peper
  • 300 g ontbijtspek
  • 150 ml witte wijn
  • 60 g gehakte pistachenoten
  • 400 g varkenssaucijsjes
  • 150 g gedroogde abrikozen
  • 175 g witbroodkruim
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 ei

Zo ga je te werk

  1. Spoel de kalkoen af en dep hem droog.
  2. Vul hem aan de nekzijde met de vulling en maak hem dicht met een cocktailprikker.
  3. Vul de buikholte verder met de uien, citroenen en verse kruiden.
  4. Smeer de buitenkant van de kalkoen in met 150 g roomboter en bestrooi ruim met peper en zout.
  5. Doe de kalkoen in een grote braadslede en bedek hem aan de bovenzijde met de plakjes ontbijtspek.
  6. Giet de wijn in de braadslede en zet het geheel op de vloer van de AGA braadoven.
  7. Laat de kalkoen daar ongeveer drie kwartier staan totdat hij bruin is.
  8. Pak hem daarna in met aluminiumfolie en verplaats de braadslede naar de kookoven.
  9. Laat hem hier 5 tot 6 uur garen.
  10. Verwijder eventueel voor het serveren het ontbijtspek. Laat in ieder geval nog 20 minuten rusten voor het aansnijden.

Abrikozenvulling

  1. Snijd 2 grote uien fijn en bak die glazig in 2 eetlepels olijfolie.
  2. Voeg 60 gram gehakte pistachenoten en het vlees van 400 gram varkenssaucijsjes (vel verwijderd) toe.
  3. Bak het vlees rul.
  4. Voeg vervolgens 60 gram roomboter, 150 gram fijngehakte, gedroogde abrikozen, 175 gram witbroodkruim, een bosje fijngehakte platte peterselie, 1 ei, de geraspte schil van 1 citroen en zout en peper toe.
  5. Roer alles goed door en laat deze vulling helemaal afkoelen.

Vulling die over is kan je in een ovenschaal in 20 minuten in de braadoven bakken en los bij de kalkoen serveren.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.