Jachtschotel uit de AGA

Jachtschotel uit de AGA

De AGA, het bekende Engelse gietijzeren fornuis, kent geen enkel geheim voor Saskia Schepers. Zij heeft haar hart verpand aan deze typische manier van koken en schreef er zelfs een kookboek over. Deze jachtschotel komt daar ook uit. Lekker met bietjes of rodekool uit de AGA.
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 2 uur 30 min.

Dit heb je nodig:

Voor het vlees

  • 600 g sukadelappen, in blokken
  •  3 el bloem
  • 2 el olie
  • 20 g boter
  • zout en versgemalen peper
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 1 dl bouillon
  • 2 dl rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 6 jeneverbesjes, gekneusd

Voor de puree

  • 750 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • zout
  • 2 dl warme melk
  • 35 g boter
  • peper en nootmuskaat

 

  • 2 grote, zure appels, in dunne schijven
  • 25 g paneermeel of 2 verkruimelde beschuiten
  • wat kleine klontjes boter

Zo ga je te werk:

Wentel de stukjes vlees door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een voorverwarmde braadpan op de hete plaat en voeg de boter toe. Bak het vlees in de pan rondom mooi bruin. Bestrooi het vlees met zout en peper en voeg de uien toe. Bak tot de uien zacht zijn. Schenk de bouillon en de wijn erbij. Voeg de laurierblaadjes met de kruidnagels erin gestoken en de jeneverbesjes toe. Breng aan de kook en plaats de afgesloten pan minimaal 2 uur in de kookoven.

Maak ondertussen aardappelpuree. Zet de geschilde aardappels net onder water en voeg zout toe. Breng de pan met deksel op de hete plaat aan de kook en laat de aardappels 5 minuten koken. Giet het water af en zet de gesloten pan 40 minuten in de kookoven. Zet de pan met aardappels op de sudderplaat en stamp de aardappels met de warme melk en de boter fijn. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel nog wat meer zout.

Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagels uit het vlees. Doe het vlees met wat van het stoofvocht over in een ingevette ovenschaal. Leg de appelschijfjes erop en verdeel de aardappelpuree erover. Bestrooi met het paneermeel en verdeel er enkele kleine klontjes boter over. Zet 20 minuten boven in de braadoven, zodat zich een lekker korstje vormt. Een gewone oven zet u op circa 200 graden, wel even voorverwarmen.

Kijk voor meer recepten van Saskia op www.cookerathome.nl


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.