Geroosterde aardappels met boerenkoolpesto

Geroosterde aardappels met boerenkoolpesto

In Noordwolde, in het zuidoosten van Friesland, verbouwt Leander Verhoog het hele jaar biologische groenten in zijn kleine tuinderij de Kloostertuin. Geniet van zijn verse winterse oogst met dit stoere recept. 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de pesto:

  • 100 g boerenkool
  • 50 g oude kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g hazelnoten
  • 200 ml raapzaadolie
  • snuf zout

Voor de geroosterde aardappels:

  • 1 kg aardappels
  • 2 uien
  • olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper

Ter garnering:

  • handje grof gehakte hazelnoten

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de pesto. Blancheer de boerenkool een paar minuten in een pan met water dat net aan kookt.
  2. Giet af en spoel de boerenkool af onder de koude kraan.
  3. Knijp zo veel mogelijk water uit de kool.
  4. Meng alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of blender en maal fijn.
  5. Boen de aardappels schoon, kook ze tien minuten en laat ze uitlekken.
  6. Snijd ze in partjes. Schil de uien en snijd ze in partjes.
  7. Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime ovenschaal en schep de aardappels en de uien erin, bestrooi met zeezout en peper en meng goed.
  8. Bak de aardappels ongeveer vijftig minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
  9. Schep af en toe om zodat alle kanten mooi goudbruin worden.
  10. Haal de aardappels uit de oven, roer er een paar eetlepels pesto door.
  11. Bestrooi voor het serveren met wat grof gehakte hazelnoten. Tip: schep wat u over hebt van de pesto in een jampot.
  12. Giet er een dun laagje raapzaadolie op en bewaar in de koelkast.
  13. Gebruik de pesto door de pasta of in een tosti met oude kaas.
  14. De pesto blijft zeker een week goed.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.