Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Draadjesvlees
Draadjesvlees
Langzaam, met geduld en een heerlijk eindresultaat.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min excl garen vlees
Dit heb je nodig:
- 2 uien
- 2 winterpenen
- 4 stengels bleekselderij
- 800 g doorregen runderlappen
- 75 g boter
- 2 el olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- naar smaak zout en versgemalen peper
- 200 ml warm water
- 1 el (wijn)azijn
Zo ga je te werk:
- Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Was de winterpenen (eventueel schillen) en de bleekselderij en snijd ze in plakjes.
- Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
- Verhit de boter en de olie in een braadpan.
- Voeg ui, winterpeen en bleekselderij toe en bak de groentes vijf minuten zachtjes aan.
- Voeg het vlees toe, bak het enkele minuten aan en doe dan de overige Ingrediënten: in de pan.
- Zet het deksel scheef op de pan en gaar het vlees heel zachtjes 2,5 á 3 uur op het petroleumstel.
- Voeg als het nodig is nog wat extra water of bouillon toe zodat het vlees niet droog kan sudderen.
- Lekker met gekookte kruimige aardappelen, rode kool en een flinke schep appelmoes.
- Tip: voor de variatie kun je ook twee takjes verse rozemarijn toevoegen.
- Vervang het warme water en de azijn dan door een glas rode wijn.
- In plaats van een petroleumstel kun je voor deze gerechten ook prima een ouderwetse vlamverdeler gebruiken.
- Zo’n zwart, rond plaatje koop je bij huishoudwinkels (bijvoorbeeld Blokker) en zet je boven het allerlaagste vlammetje op je gasfornuis.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.