Bruinebonensoep met worst

Bruinebonensoep met worst

Bruinebonensoep is zo’n gerecht waar iedere familie wel een ‘eigen’ recept voor lijkt te hebben. Het is dan ook bij uitstek een gerecht om een heel grote pan vol van te maken en vervolgens met z’n allen op te eten.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 85 min. 

Dit heb je nodig voor bruinebonensoep

  • 500 g gedroogde bruine bonen of bruine bonen uit blik (voor een snellere soep)
  • diverse soepgroentes in stukjes gesneden, bijvoorbeeld ui, winterwortel, aardappel, prei, groene kool en/of knolselderij
  • 150 g rookspek
  • 1 laurierblad
  • rookworst
  • zout en peper naar smaak

Recept voor heerlijke bruinenbonensoep

Zo maak je de bruinebonensoep:

  • Begin met deze soep minimaal een dag van tevoren. Zet ’s avonds de bonen te week in een pan met ruim water. Laat de hele nacht staan.
  • Spoel de bonen de volgende ochtend en breng ze met ruim water weer aan de kook. Laat de bonen zachtjes gaar koken (dit kan ook op een petroleumstel).
  • Als de bonen bijna gaar zijn, giet ze dan in een grote soeppan en vul het vocht aan tot 2 liter met water of bouillon.
  • Voeg daarna de groentes toe, samen met het spek en het laurierblaadje.
  • Laat de soep nu nog een uur pruttelen, tegen de kook aan.
  • Voeg een kwartier voor het eind van de kooktijd de rookworst toe.
  • Voeg nog wat water of bouillon toe als de soep te dik lijkt.
  • Haal het vlees, de worst en het laurierblad uit de soep.
  • Pureer de soep gedeeltelijk glad met de staafmixer (zeker niet helemaal glad pureren!).
  • Doe het vlees er weer bij.
  • Breng op het laatst op smaak met zout en peper.

Wat fijngehakte peterselie maakt de bruinebonensoep helemaal af!

Tips voor bruinebonensoep

  • Het rookspek kun je vervangen door of aanvullen met ander vlees zoals hamlappen, speklappen, schouderkarbonades of schenkel.
  • Je kunt ook extra smaak toevoegen met knoflook, tijm, kruidnagels, jeneverbessen of een eetlepel tomatenpuree.
  • Voor een snelle soep gebruik je bonen uit een pot of blik. Deze hoeven natuurlijk niet zo lang te koken.  

Meer maaltijdsoepen

Aardappel-zalmsoep

Aardappel-zalmsoep

Deze goed gevulde aardappel-zalmsoep is de perfecte maaltijdsoep. Niet moeilijk om te maken, wel heerlijk en voedzaam.

NAAR RECEPT

Gevulde linzensoep

Gevulde linzensoep

Kom op krachten na een stevoge wandeling met deze goedgevulde linzensoep. Lekker met een snee stevig bruin brood.

NAAR RECEPT


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.