Asperges met ei, ham en zelfgemaakte hollandaisesaus

Asperges met ei, ham en zelfgemaakte hollandaisesaus

Het is weer mei: tijd voor asperges. Haal ze uit de tuin, bij de plaatselijk boer of uit de supermarkt. Asperges kun je op veel manieren eten. Wij houden het dit keer lekker traditioneel. Hieronder vind je hoe je op de traditionele manier asperges klaarmaakt. ‘Gewoon’ met ham, ei en een zelfgemaakt hollandaisesaus. Geniet ervan! 
Bereidingstijd: 25 min.   

Dit heb je nodig:

  • 1 kg witte asperges
  • 200 g boerenham, in plakjes
  • 6 eieren, hardgekookt en fijngesneden
  • verse (platte) peterselie, fijngesneden

Voor de hollandaisesaus:

  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 1 el lauw water
  • 1 el verse citroensap (of witte wijnazijn)
  • 125 g boter, gesmolten
  • zout naar smaak

Zo ga je te werk:

  1. Was en schil de asperges en verwijder de houtige onderkanten. Leg de asperges in een ruime pan en breng ze aan de kook. Kook ze gaar naar wens, in ongeveer een kwartier. Je kunt ze ook vijf minuten flink laten koken en daarna het vuur uitzetten. Laat de asperges dan nog tien minuten in het hete water staan. 
  2. Maak ondertussen de hollandaisesaus. Doe de eidooiers in een hoge mengbeker van een staafmixer. Voeg ook het water en het citroensap toe. Zet de staafmixer in de mengbeker, zet hem aan en giet nu in een straaltje langzaam de gesmolten boter erbij terwijl de mixer blijft draaien. Proef de saus en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. 
  3. Serveer de gekookte asperges met de hollandaisesaus, de ham, het ei, de peterselie en lekker kruimige gekookte aardappels.

Tip: het kookvocht van de asperges gooi je natuurlijk niet weg, maar gebruik je om aspergesoep mee te maken. 
 

Foto: Otto Kalkhoven


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.