Herfstrecept: geroosterde bloemkool met walnoot-paprikasaus
Geroosterde bloemkool met walnoot-paprikasaus is een heerlijk herfstrecept. Want wie dacht dat je bloemkool alleen kunt koken, heeft het mis. Geroosterde bloemkool is hartstikke lekker en ideaal voor de afwisseling. Laat je verrassen door dit recept!
Ingrediënten voor de walnoot-paprikasaus
- 3 geroosterde rode paprika’s uit een pot
- 100 g walnoten
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- 1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
- 3 el olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- snuf zout
Ingrediënten voor de bloemkool
- 1 bloemkool
- flinke scheut olijfolie
- snuf zout
- 1 tl komijnpoeder
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper
- platte peterselie, fijngehakt
- klein handje walnoten, grof gehakt
Zo maak je geroosterde bloemkool met walnoot-paprikasaus
- Doe alle ingrediënten voor de walnoot-paprikasaus in een blender en blend tot een saus.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een grote pan met water aan de kook.
- Was de bloemkool; haal de minder mooie bladeren om de bloemkool weg, maar laat de mooie bladeren zitten.
- Voeg een snuf zout aan het kokende water toe en kook de bloemkool in zijn geheel een paar minuten zodat de ergste hardheid eraf is. Kook hem niet te lang; de bloemkool gaart nog in de oven.
- Haal de bloemkool uit de pan en laat even uitlekken.
- Doe een flinke scheut olijfolie op een bakplaat.
- Snijd de bloemkool doormidden en daarna, met de bladeren, in parten van ongeveer 5 centimeter dik.
- Leg de bloemkool op de bakplaat, besprenkel met een scheut olijfolie, strooi er komijnpoeder, grof zeezout en zwarte peper over en meng alles goed door elkaar.
- Rooster ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven tot de bloemkool zacht is en een mooie geroosterde kleur heeft gekregen.
- Schep de walnoot-paprikasaus op een mooie schaal en stapel de geroosterde bloemkoolparten op de saus.
- Bestrooi met wat gehakte peterselie en de grof gehakte walnoten.
Walnootrecepten
Enthousiast over de geroosterde bloemkool met walnoot-paprikasaus? En wil je nog meer walnootrecepten proberen? In Landleven oktober vind je de heerlijkste recepten met walnoten. Maak er bijvoorbeeld taartjes mee, of verwerk ze in salades of andere hartige gerechten. Bestel Landleven oktober nu online!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.