Home > Lekker eten > Goudse kaassoep
Goudse kaassoep
Deze romige Goudse kaassoep met knapperige kruidencroutons is niet moeilijk te maken en bij uitstek een heerlijk lunchgerecht. Het recept van deze streeksoep komt uit het boek De Nederlandse Keukentafel van Ben Ellenbroek uit Raalte. Meer lekkere streeksoepen uit dit boek vind je in het maartnummer van Landleven.
- 2 plakken casinobrood (zonder korst)
- 1 el olijfolie 1 teen geperste knoflook 1 tl gehakte peterselie + wat extra als garnering 1 tl gehakte bladselderij
- 30 g roomboter 40 g ui, fijngesneden 40 g patentbloem 1 l kippenbouillon
- 100 g geraspte Goudse oude kaas
- 5 el room peper en zout
- Snijd het casinobrood in fijne blokjes en bak het knapperig in de olijfolie met de knoflook, de peterselie en de bladselderij. Laat afkoelen.
- Smelt de boter met de ui in een ruime pan en roer de bloem erdoor. Laat dit vier minuten garen op een laag vuur; je hebt dan een roux gemaakt. Laat deze afkoelen.
- Verhit de kippenbouillon. Roer de warme bouillon glad in de koude roux.
- Roer de geraspte kaas door de soep en laat vijf minuten zachtjes doorkoken.
- Voeg als laatste de room, de peterselie en het gebakken brood toe.
Wil je er een maaltijdsoep van maken? Voeg dan blokjes knolselderij en aardappel toe. Als je groentebouillon gebruikt, heb je een heerlijke vegetarische soep.
Boek De Nederlandse Keukentafel
Ben Ellenbroek schreef De Nederlandse Keukentafel. Het boek bevat 70 recepten vol Nederlandse ingrediënten en is te bestellen via sallandskookboek@ziggo.nl voor € 20,- inclusief verzendkosten.