Gezond bananenbrood: lekker en voedzaam

Gezond bananenbrood: lekker en voedzaam

Heb je een paar (over)rijpe bananen liggen en wil je een lekker én gezond bananenbrood bakken? Probeer dit recept voor bananenbrood eens uit! Daarmee ben je verzekerd van een lekker en voedzaam tussendoortje.

Is bananenbrood gezond?

Er zijn veel verschillende recepten voor bananenbrood. Het klassieke bananenbrood-recept, met roomboter en suiker, is vergelijkbaar met een cake en dus niet bepaald gezond. Bananenbrood is weliswaar iets lager in calorieën, vet, suiker en eiwitten dan cake, maar het scheel niet veel. Maar het goede nieuws is: je kunt bananenbrood zo gezond maken als je zelf wilt. Als je gebruik maakt van volkorenmeel en de suiker achterwege laat, is bananenbrood een verantwoorde snack of ontbijt. Probeer dit gezonde recept eens uit!

Dit heb je nodig voor bananenbrood:

  • 3 overrijpe grote bananen
  • 2 eieren
  • 250 milliliter Griekse yoghurt
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • Snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels baksoda
  • Sap van een halve citroen

Zo maak je gezond bananenbrood:

1. Verwarm de oven op 180 graden. Vet een cakeblik in en bekleed het met bakpapier.
2. Prak de bananen fijn.
3. Klop er vervolgens de eieren door en de Griekse yoghurt.
4. Mix het tot een geheel.
5. Spatel meel, zout en kaneel door het beslag.
6. Schep het baksoda op het beslag en knijp daar het citroensap over uit. Laat even bruisen en spatel vervolgens goed door.
7. Stort het beslag in de vorm. Bak het bananenbrood in ongeveer 50 minuten gaar.

Tips voor bananenbrood:

  • De bananen die je gebruikt moeten lekker rijp zijn. Heel rijp of bijna overrijp is het lekkerste.
  • Bewaar bananenbrood afgesloten en afgedekt, anders droogt het snel uit. Bijvoorbeeld in een bewaarblik of in de koelkast (afgedekt met een stukje aluminiumfolie of huishoudfolie). In de koelkast kun je bananenbrood ongeveer drie dagen bewaren.
  • Je kunt bananenbrood ook invriezen. Snijd het bananenbrood in plakjes en wikkel het in huishoudfolie. Zo heb je altijd een gezonde snack achter de hand. Ingevroren bananenbrood blijft tot wel drie maanden goed.
  • Wil je eens variëren met je bananenbrood? Er zijn allerlei gezonde mogelijkheden. Voeg bijvoorbeeld eens blauwe bessen, appel, amandelen, hazel- of pecannoten toe. Eet smakelijk!


Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.