Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Gestoofde ganzenbout
Gestoofde ganzenbout
Kok Erik Knoop is ervan overtuigd dat gerookte ganzenbout een delicatesse eerste klas is. Terwijl best veel mensen het vreemd vinden om gans te eten. Bereid dit heerlijke malse stoofpotje met ganzenbout.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 3 uur 30 min.
Dit heb je nodig:
- 4 ganzenbouten
- Boter
- 150 g spekblokjes
- 1/2 kleine koolraap
- 1/4 knolselderij
- 1/2 winterwortel
- 3 stelen bleekselderij
- 1 witte ui (gesnipperd)
- Olie
- 7 dl appelcider
- Eventueel gevogeltebouillon
- 2 laurierbladeren
- 1/2 el tijm (fijn gesneden)
- 1/2 el rozemarijn (fijn gesneden)
- 1 knoflookteen (in plakjes gesneden)
- 3 appels in stukjes
- Peper en zout
- Naar keuze whisky
- Eventueel aardappelzetmeel
Bereidingswijze:
- Bak de ganzenbouten rustig (niet te heet) in boter voor een mooie egale kleur.
- Bak het spek uit in een koekenpan.
- Snijd de koolraap, de knolselderij, de winterwortel en de bleekselderij in dobbelsteentjes (circa 1,5 x 1,5 centimeter).
- Bak de groenten samen met de gesnipperde ui kort aan in wat olie in een grote pan.
- Voeg het uitgebakken spek en de ganzenbouten toe en blus af met cider.
- Vul zo nodig wat aan met gevogeltebouillon.
- Voeg de kruiden en de knoflook toe.
- Stoof het geheel zachtjes op een laag vuur tot het vlees bijna van het bot valt. Dat kan wel een paar uur duren (de tijd hangt af van het formaat van de bouten). Het beste is om af en toe even te voelen met mes of vork.
- Voeg tegen het eind van de stooftijd de appelstukjes toe en haal het laurierblad en de takjes kruiden eruit.
- Haal dan voorzichtig de ganzenbouten uit het vocht.
- Breng het stoofvocht verder op smaak met peper en zout (en eventueel een beetje whisky).
- Bind eventueel met wat aardappelzetmeel, maar pas op dat het niet te glazig wordt.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.