Geroosterde pompoen en feta
De herfst is bij uitstek het seizoen dat ons een overvloedige oogst geeft. Landleven dook de keuken in en maakte deze verrassende recepten met en voor pompoen!
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Â
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
1 butternut pompoen
3 rode uien
6 pruimen (bijv. opal)
Olijfolie
1 plak fetakaas
2 el sesamzaad
Zout en peper
Â
Ter garnering
Stukjes walnoot
Pompoenpitten
Verse salie
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Was de pompoen en snijd hem in de lengte doormidden. Snijd boven- en onderkant eraf en verwijder de pitten. Snijd de pompoenhelften in plakken van zo’n 2 centimeter dik.
- Maak de uien schoon en snijd ze in partjes. Was ook de pruimen, snijd ze doormidden en verwijder de pitten.
- Vet een bakplaat in met een scheut olijfolie. Leg de pompoen, de ui en de pruimen erop en hussel even om zodat alles bedekt is met een laagje olijfolie.
- Haal de feta uit de verpakking en dep droog met een keukenpapiertje.
- Leg het sesamzaad op een plat bord en druk de kaas in de sesam, zodat de feta rondom bedekt is. Leg de feta in het midden van de bakplaat.
- Bestrooi met zout en peper naar smaak. Zet de plaat in een voorverwarmde oven en rooster alles op 200 graden in zo’n 35 tot 45 minuten goudbruin.
- Controleer vooral of de pompoen gaar is. Zo niet, laat hem nog wat langer in de oven staan.
- Haal de plaat uit de oven en bestrooi ter garnering met walnoot, pompoenpitten en wat fijngesneden verse salie.
Tip: Lekker met een frisse salade of vers desembrood.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.