Filosoof

Filosoof

Een stevig weekendgerecht met draadjesvlees en aardappelpuree.

Antal personen: 6
 

Dit heb je nodig:

Voor 6 personen

  • 1 pakje boter
  • 1 kg draadjesvlees
  • naar smaak zout en peper
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 el kruidnagels
  • 2 kg kruimige aardappelen
  • 1 knolselderij
  • scheutje melk
  • 1 kg winterwortelen of pastinaken
  • 2 grote uien
  • 6 appels (Goudrenetten)
  • 1 glas rode wijn
  • 2 grote potten bruine bonen
  • 200 g plakjes belegen kaas

Zo ga je te werk:

  1. Smelt op een laag pitje een half pakje boter in een braadpan met een dikke bodem.
  2. Leg het rundvlees in de pan en bestrooi het naar smaak met zout en peper.
  3. Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en doe het deksel op de pan.
  4. Laat het vlees minimaal drie uur sudderen op een laag vuur.
  5. Keer het vlees af en toe om.
  6. Schil ondertussen de aardappels en de knolselderij en snijd ze in stukken.
  7. Zet de aardappels en de knolselderij op in een pan water, voeg zout naar smaak toe en kook de groenten in twintig minuten gaar.
  8. Pureer de groenten daarna luchtig met wat boter en een scheutje melk.
  9. Maak vervolgens de wortels schoon, snijd ze in stukken en blancheer ze ongeveer vijf minuten in kokend water.
  10. Pel de uien, snijd ze in grove stukken en bak ze in wat boter zachtjes aan.
  11. Voeg de wortels aan de uien toe en laat ze op een laag vuur ongeveer twintig minuten meebakken.
  12. Schil de appels, snijd ze in blokjes en voeg ze ook toe.
  13. Laat ze nog ongeveer vijf minuten aanfruiten.
  14. Vet een grote ovenschaal in.
  15. Trek het draadjesvlees los met een vork en verdeel het vlees over de schaal.
  16. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de jus.
  17. Voeg een glas rode wijn toe aan de jus en laat die even goed doorkoken, zodat de alcohol verdampt.
  18. Schenk de jus over het vlees.
  19. Laat de bruine bonen uitlekken en spoel ze af.
  20. Leg de bonen boven op het vlees en leg daar het uienmengsel weer op.
  21. Bedek de groentes met de plakjes kaas en daarna met de aardappelpuree.
  22. Leg hier en daar een vlokje boter op de puree.
  23. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180 graden laat het gerecht een half uur goed heet worden.
  24. Je kunt de ovenschotel ook een dag van tevoren maken.
  25. Zet hem dan niet gelijk in de oven, maar bedek de schaal met huishoudfolie en zet hem in de koelkast.
  26. Verwijder de folie een uur vóór het serveren en plaats de schaal dan in de oven.
  27. Laat de schotel zo’n vijftig tot zestig minuten garen in een oven op 180 graden.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.