Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maak een opbergkast voor de tuinslang
De tuinslang: onmisbaar maar niet mooi. Landleven-timmerman Nick maakte een fraai opberghokje mét haspel. Zo heb je de slang altijd bij de hand en tegelijkertijd uit beeld. Met deze uitdagende klus maak je een echte aanwinst op het erf. In het bovenstaande filmpje laat Nick zien hoe je de haspel maakt. Onderstaand vind je de werktekening en de werkbeschrijving.
Werktekening tuinslangopberger – Klik om te vergroten
Werktekening tuinslangopberger- Klik om te vergroten
Dit heb je nodig:
- 5 tuinpalen ruw 5 x 5 x 180 cm
- 6 tuinplanken 15 mm x 14 cm x 180 cm
- 11 schroeven 4,0 x 40 mm rvs (hardhout)
- 20 schroeven 5,0 x 80 mm rvs (hardhout)
- 18 schroeven 3,5 x 30 mm rvs (hardhout)
- 16 schroeven 3,0 x 16 mm rvs (hardhout)
- 1 x multiplex 9 mm, 121 x 61 cm
- 1 vuren lat 44 x 18 mm x 270 cm
- tuinslang ½
- 4 Gardena-slangstukken ½
- Gardena-kraanstuk ½
- Gardena-insteeknippel ½
- grendel
- 2 kruishengen 200 mm
- 7 pijpzadels 20 mm
- 2 GF-pijpen 250 mm ½ (gegalvaniseerd)
- 2 GF-pijpen 150 mm ½ (gegalvaniseerd)
- GF-pijp 50 mm ½ (gegalvaniseerd)
- GF-T-stuk 90° ½ (gegalvaniseerd)
- 2 GF-knieën 90° ½ (gegalvaniseerd)
- GF-sok ½ (gegalvaniseerd)
- GF-afsluitkap ½ (gegalvaniseerd)
- transparante constructiekit
- houtlijm
En verder:
- accuboor
- decoupeerzaag
- rolmaat
- potlood
- lijmklem
- houtboor ø 4 mm
- speedboor ø 22 mm
- schuurpapier
- winkelhaak
- 2 waterpomptangen
- verstelbare gradenhoek
- priem
- hamer
Frame
Het frame maak je van tuinpalen van 45 x 45 millimeter. Je begint met de linkerzijde van het frame. Zaag viermaal een stuk van 57,5 centimeter (A), viermaal 42,5 centimeter (B), tweemaal 48,5 centimeter (C) en viermaal 43,5 centimeter (D). Leg de stukken A parallel aan elkaar op de werktafel, en twee stukken B haaks ertussenin. Schroef A aan B met één schroef (5,0 x 80 mm) op elke hoek en wat houtlijm. Plaats parallel aan A één stuk C in het midden haaks op B en schroef B aan C. Herhaal dit voor de rechterzijde van het frame. Plaats beide zijden rechtop en parallel aan elkaar en verbind ze met op elke hoek een stuk D, schroef A aan D en gebruik wederom wat houtlijm. Let op dat de schroef net onder de schroef door gaat die A en B met elkaar verbindt. Het is nu belangrijk dat je controleert of het frame haaks is. Afhankelijk van hoe precies je gezaagd hebt, kun je dit corrigeren door het frame recht te duwen of te trekken en te fixeren met een tijdelijke diagonale schoring. Nadat je de buitenkant hebt afgemaakt kun je de schoren weer weghalen.
Met behulp van een lijmklem schroef je A aan B
Met een 22 millimeter speedboor boort u door C en E.
Betimmering
De buitenzijde betimmert u met tuinplanken (15 mm x 14 cm). Zaag achtmaal een stuk van 57,5 centimeter (E). Betimmer beide zijkanten met viermaal E, zet ze boven en onder vast met twee schroeven (4,0 x 40 mm). Begin aan de voorzijde en laat de planken 15 millimeter oversteken, zodat het deurtje er straks mooi invalt. De breedte van tuinplanken kan wat variëren, mogelijk steekt de laatste plank iets uit, dit restant zaag je eraf zodat A strak tegen de muur aan komt. Zaag viermaal een stuk van 56 centimeter (F), plaats deze aan de bovenkant. Begin wederom aan de voorzijde en laat ze 15 millimeter uitsteken zodat ze vlakaf zijn met E; het eventueel uitstekende stuk aan de achterzijde zaag je ervan af. Boor nu zowel in de lengte als in de breedte gezien in het midden in C met een speedboor van à 22 millimeter een gat van binnen naar buiten. Wederom boor je er bijna helemaal doorheen en doe je het laatste stuk van buitenaf. Doe dit voor beide zijden.
Deurtje
Zaag driemaal een stuk van 57,2 centimeter (G). Leg de drie stukken plat op de werktafel, in de lengte naast elkaar. Zaag tweemaal een stuk van 35 centimeter (I). Leg deze dwars over en haaks op G, 6,5 centimeter vanaf de boven- en onderkant, en over de breedte in het midden. Schroef beide vast met zes schroeven (3,5 x 30 mm). Dit is het deurtje. Zaag vervolgens eenmaal een stuk van 57,5 centimeter (H) en zaag dit in de lengte in twee delen. De werktekening geeft aan dat deze 5,2 centimeter breed moeten zijn. Aangezien de planken niet allemaal even breed zijn, kun je het voor deze zekerheid even nameten. Zet het deurtje aan de voorkant tegen het frame en meet hoeveel ruimte er over is, trek hier 6 millimeter van af en deel door twee. Dit is de breedte van H. Zaag H op maat en schroef aan beide zijden vast aan A. Als je diagonale latten hebt gebruikt, kun je die nu verwijderen. Leg het deurtje plat op de werktafel en zaag er aan de onderzijde een strook van drie centimeter breed vanaf. Deze drie stukken schroef je elk met twee schroeven vast aan D. Dit hout is fragiel, dus boor het voor met een 4 millimeter houtboor. Nu kun je het deurtje bevestigen met tweemaal een kruisheng met langere (4,0 x 40 mm) en kortere (3,5 x 16 mm) schroeven. Om het af te maken bevestig je ook de grendel met schroeven (3,0 x 16 mm).
Zeshoek
Maak van 9 millimeter dik multiplex een zeshoek: teken een lijn van 15 centimeter lang en zet precies in het midden een markering: dit is het centerpunt. Stel je gradenhoek in op 60 graden en teken een diagonale lijn door het centerpunt. Verstel je gradenhoek naar 120 graden en teken de tweede diagonale lijn. Maak nu op elke lijn een markering op 7,5 centimeter vanuit het centerpunt gemeten; dit zijn de hoekpunten van de zeshoek. Teken rechte lijnen tussen alle hoekpunten. Zaag tweemaal een zeshoek (J). Boor aan elke zijde twee gaatjes van 4 millimeter doorsnede, 2,5 centimeter uit elkaar. In het bovenstaande filmpje zie je hoe je dit doet.
Haspel
Zaag viermaal een vuren lat van 38,7 centimeter (K); schroef deze met de kopse kant aan J, door de voorgeboorde gaatjes met twee 4,0 x 40 millimeter schroeven. Laat er twee open. Boor met een 22 millimeter speedboor door het centerpunt van J. Om splinteren te voorkomen boor je eerst van de ene kant totdat het topje van de boor door het hout heen komt, en dan vanaf de andere kant er helemaal doorheen. Zaag tweemaal een lat van 11,2 centimeter lang (L). Plaats L haaks tussen de twee tegenoverstaande K en zorg dat L precies tegen de pijp aan komt. Schroef K aan L met twee schroeven (4,0 x 40 mm). Zaag nu uit 9 millimeter dik multiplex twee cirkelvormige platen met een doorsnede van 48 centimeter (M). Boor met een 22 millimeter speedboor in het centerpunt van M een gat voor de pijp. Leg M op J, steek de pijp door de gaten, en schroef M aan J en K met schroeven (4,0 x 40 mm).
Pijp
Neem één GF-pijp van 150 millimeter lang (O), smeer het draadeinde in met transparante kit, draai er aan één kant een afsluitkap (N) op en aan de andere kant een 90 graden knie (P). Trek beide stevig vast met twee waterpomptangen. Neem nu een priem en sla gaatjes tussen de twee delen, zo beschadig je de schroefdraad en is de kans groter dat ze goed blijven zitten. Deze gaatjes en de kit zijn belangrijk omdat je eraan gaat draaien en daar zijn deze leidingen niet voor ontworpen; daarom hebben ze deze extra verzegeling nodig. Herhaal de voorgaande stappen met een pijp O en een knie P, zorg dat de twee knieën P haaks op elkaar gedraaid staan. Draai vervolgens in een GF-pijp (250 mm) (Q) en gebruik ook hier kit, draai hem heel stevig vast en sla er gaatjes in.
Met een priem beschadig je met opzet de schroefdraad, zodat deze vast blijft zitten.
Montage
Plaats nu de haspel in het hokje. Vanaf de voorzijde gezien steek je aan de rechterzijde Q door het gat in en in de haspel. Vanaf de linkerkant steek je er een enkele GF-pijp Q in. Vanaf de rechterkant ga je verder met een GF T-stuk (R). Ga rechtdoor met een GF-pijp van 50 millimeter (U) en een GF-sok (V) en draai hier Q in vast. Aan het uiteinde van Q draai je, met wat kit, een Gardena kraanstuk (X). In de zijopening van T-stuk R draai je een GF-knie met binnen- en buitendraad (S); zorg dat deze haaks op de pijp staat. Draai hier een Gardena insteeknippel (T) in. Gebruik voor al deze verbindingen kit. Zorg dat de pijp aan beide kanten van het kastje even ver uitsteekt. Draai de pijp zodat S bijna tegen K aan komt. Zet de pijp vast aan L met aan elke kant driemaal een pijpzadel, doe op elke pijpzadel wat kit. Schroef de pijpzadels vast met 4,0 x 40 millimeter schroeven, zodat ze door L in K komen, en zet ze goed strak. Schroef nu één lat K tussen de zeshoeken J. De laatste lat (Y) moet je op maat zagen, zodat de slang gemakkelijk aan te sluiten is. Vanaf de rechterkant meet je 13,8 centimeter, hier zaag je een inkeping van 2,5 centimeter breed en 12 centimeter naar links. Vanaf dit punt buig je langzaam af terug naar de rand zodat er een recht stukje van 4 centimeter overblijft. Bevestig Y door schroeven door M en J heen te draaien. Tot slot sluit je de tuinslang aan op T: met een ruime bocht leg je de slang naar de linkerzijde en daar zet je de slang vast met een pijpzadel. Dit hoeft niet te klemmen en zorgt ervoor dat er bij het afrollen geen ongewenste krachten op S komen.
Klaar voor gebruik.
Nicks tips
- De afmetingen van tuinplanken zijn niet altijd even precies, daarom zul je sommige stukken op maat moeten maken.
- Mooie cirkels teken je met een zelfgemaakte passer. Neem een latje, draai er aan één zijde een schroef in, meet vanaf de schroef de halve doorsnede van de cirkel die je wenst, en zaag de lat op maat. Maak aan het uiteinde een kleine inkeping waar jouw potlood precies in valt. Schroef de lat op de plaat, zet uw potlood in de inkeping en draaien maar. Zaag de cirkel met een decoupeerzaag uit.
Timmerman Nick van Zutphen maakt stoere creaties voor Landleven, zoals een buitenkeuken, robuuste gereedschapskist of folietunnel.