Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Het is ondertussen een jaarlijkse traditie geworden om zelf vlierbloesemsiroop te maken. De geurige bloesems gevangen in een zoet siroopje geven me de rest van het jaar nog dat heerlijke gevoel én de smaak van ‘de-zomer-gaat-bijna-beginnen’.

Dit heb je nodig:

2 l water
1,5 kg suiker
1 vanillestokje
2 tl citroenzuur
2 citroenen
1 emmer vol schermen vlierbloesem

Zo ga je te werk:

  1. Breng het water in een ruime pan aan de kook met de suiker, het opengesneden vanillestokje en het citroenzuur.
  2. Roer door en laat op laag vuur tien minuten zachtjes koken.
  3. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen tot ze lauwwarm is.
  4. Verwijder het vanillestokje.
  5. Boen de citroenen schoon onder de hete kraan, wrijf ze droog en snijd ze in plakken.
  6. Schud de vlierbloesemschermen uit, zodat eventuele beestjes er uitvallen, maar was ze niet.
  7. Leg de schermen om en om met de citroenplakjes in een grote kom of bak.
  8. Schenk de lauwe siroop erover en zorg dat alles onder staat.
  9. Dek de kom af en laat het geheel twee tot drie dagen trekken op een koele plek. Dat mag in de koelkast, maar hoeft niet per se. Roer elke dag even om.
  10. Zeef de siroop door een vergiet of een fijne zeef waar je eerst een natgemaakte theedoek of kaasdoek in hebt gelegd.
  11. Je kunt de siroop zo gebruiken, maar bewaar de fles dan wel in de koelkast.

Tip: Wil je de siroop langer bewaren? Breng de vloeistof aan de kook, schenk de hete siroop in schone, hete flessen en sluit deze af met een schone dop.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.