Sap koken met een sappan
Zelf sap koken is een manier van inmaken die niet veel mensen meer gebruiken. Jammer, want het is de moeite meer dan waard! Redacteur Klaske Bakker vertelt hoe zij ieder jaar flessen vol met heerlijke sappen en siropen maakt.
Dit heb je nodig:
- sappan
- glazen flessen
- passende doppen (rubber dopjes, schroefdoppen, of de beugel van een beugelfles)
- rijp fruitÂ
- evt. suiker en citroenzuurÂ
Zo ga je te werk:
- De onderste laag van de sappan vul je met een flinke laag water.
- Was het rijpe fruit, snijd het eventueel in grove stukken en leg het in de bovenste stoommand. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan wat lager, het water mag zachtjes blijven borrelen. Na zo’n 50 tot 90 minuten stomen zal het sap beginnen te stromen.
- Zorg altijd voor schone, hete flessen en schone doppen. De fles wordt erg heet, dus houd hem niet in de hand. Je kunt de fles in een flessenrekje op een lager tafeltje plaatsen of in een passende (plastic) maatbeker met handvat. Mocht de fles door de hitte knappen, blijft de schade in een maatbeker beperkt.
Tip: Als je niet zoveel oogst in één keer hebt, bewaar dan (kleinere) hoeveelheden rabarber, bessen en fruit in de vriezer en kook pas sap als je een pan vol hebt.
Â
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.