Friese vlierbloesemwijn
Roelof van der Belt maakt in een boerderij buiten het Friese dorpje Warten wijn van allerlei soorten fruit, maar níét van druif. “Dat leek me juist leuk, om iets anders te creëren dan de gebruikelijke druivenwijn.” Aan het begin van de zomer maakt hij het liefst wijn van vlierbloesem. “Dan proef je echt de zomer in je glas.”
Dit heb je nodig
Voor 5 liter
- 10 schermen vlierbloesem
- 650 g suiker
- 600 ml heet water
- sap van 1 citroen
- 4 liter appelsap, liefst zelf geperst van eigen erf
- champagne- of wijngist (zie tip)
- Voor de nagisting
- 20 g suiker
- 50 ml water
Verder nodig
- grote pan
- vergistingsvat of -emmer met waterslot
- zeef
- trechter
- beugelflessen
Zo ga je te werk
- Pluk de vlierbloesems het liefst in de ochtend, op een droge dag. Leg de schermen in een plastic zak en laat ze een nachtje staan.
- Schud de zak de volgende dag flink zodat de bloemetjes loslaten. Ris de bloemetjes die nog vast zitten van de takjes. Verwijder eventuele insecten of andere ongerechtigheden.
- Los in een grote pan de suiker op in het hete water en voeg het citroensap toe. Meng vervolgens het appelsap erdoor en giet het geheel in het vergistingsvat.
- Voeg de vlierbloesems toe.
- Wacht tot het geheel op kamertemperatuur is en voeg dan de gist toe (kijk voor de juiste hoeveelheid op de verpakking).
- Vul het waterslot met water. De wijn zou nu binnen enkele uren moeten beginnen met gisten. Zet het vat weg en laat het rustig gisten.
- Wacht nu tot de wijn helemaal is uitgegist; dit is het geval als het waterslot niet meer bubbelt. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de soort gist duurt de eerste vergisting ongeveer twee weken.
- Zeef de vlierbloesem voorzichtig uit de wijn. Giet ook een flinke scheut van het bezinksel uit het vat mee door de zeef.
- Los 20 gram suiker op in 50 milliliter heet water en meng dit door de gezeefde wijn.
- Schenk de wijn in schone, droge beugelflesjes, sluit ze af en zet ze weg bij kamertemperatuur.
- Open na twee weken nagisten eens een flesje. Bubbelt de wijn al flink? Zet de flessen dan vanaf nu op een koelere plek.
- Wacht nog minimaal twee weken voor een optimale smaak. Langzaam zal de wijn steeds helderder worden.
Extra tips van Roelof
- Champagne- of wijngist kun je online kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.unibrew-nederland.nl, www.brouwland.com of www.braumarkt.com
- Je kunt veel variaties maken op dit recept; vervang bijvoorbeeld een deel van de appelsap door zelfgeperst peren- of druivensap.
- In plaats van vlierbloesem kun je ook andere smaakmakers van eigen erf gebruiken, zoals munt- of rozenblaadjes.
- Serveer fruitwijn altijd lekker koel.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.