Desembrood van het Hogeland

Desembrood van het Hogeland

Saskia Boesveldt woont met haar partner sinds een aantal jaren in de voormalige pastorie van het kerkje van Westernieland, een klein dorpje op het Hogeland in Groningen. In de kleine bakkerij achter haar huis bakt zij de heerlijkste desembroden: vers, smakelijk én gezond.

Desembrood

Als je door de houten schuttingdeur het erf van Saskia betreedt, is het niet te missen: de zachtgeel geschilderde bakkerij achter het huis. De geur van knisperend vers brood komt de vaste klanten tegemoet. Van heinde en verre rijden ze eens per maand naar Westernieland, om hun bestelling desembrood van Saskia op te halen.

Brood bakken

Saskia is geconcentreerd aan het werk in haar bakkerij. Ze weegt de stukken deeg af en bolt ze op om ze te laten rijzen. Saskia is een duizendpoot, maar brood bakken had ze tot vijf jaar geleden nog nooit professioneel gedaan. “Mijn droom was om een ambachtelijke bakkerij te beginnen. Het vak van broodbakken heb ik voornamelijk geleerd bij The Bakery Institute in Zaandam. Ik heb daar zowat alle broodopleidingen gevolgd die ze hebben. Mijn docent daar was echt fantastisch, ik ben hem heel dankbaar. Hij ging net zo lang door met laten zien en uitleggen tot ik écht snapte hoe het werkt om brood te bakken.” De grootste uitdaging blijkt niet in de recepten te zitten. “Het lastigste blijkt om de werksituatie in een professionele bakkerij om te zetten naar een semiprofessionele zoals ik hier thuis heb. Het is een thuisbakkerij, maar hoe richt je die zo in dat je toch mooie broden kan bakken?”

Bakdag

Eens per maand is het bakdag in de bakkerij van Saskia. “Ik bak op bestelling; mijn klanten kunnen via de website hun bestelling doorgeven. Daarnaast bak ik ook altijd wat extra voor de vrije verkoop. Maar altijd geldt: op is op. De bakkerij is ambachtelijk opgezet, dat wil ik ook echt zo houden. Ik bak op kleine schaal en altijd wat anders. Ik heb geen vast assortiment. Het is voor mij juist de uitdaging om elke keer wat anders te bakken. Met nieuwe smaken, met verse kruiden of groentes uit het seizoen of met andere graansoorten. Het meel en de bloem die ik gebruik zijn vrijwel alleen biologisch. Als het mogelijk is, gebruik ik grondstoffen die hier in de buurt geteeld worden. Zo haal ik biologische spelt bij Landgoud in Kloosterburen. Uit de Achterhoek haal ik oergranen bij Slaege, daar kun je prachtige desembroden mee bakken. De Graanbroeders in Gaasterland verbouwen ook prachtige granen waar ik soms mee bak.”

Benieuwd naar het volledige artikel over de bakkerij van Saskia? Lees het hele verhaal in Landleven maart. Daarin deelt Saskia ook een heerlijk recept voor Frans landbrood gevuld met daslook.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."