De 8 lekkerste mosterd recepten
Zelf mosterd maken is leuk om te doen. Je bepaalt zelf hoe het eindresultaat wordt: van grof tot glad en van pittig tot zoet. Mosterd blijft lang goed; ideaal om op voorraad te hebben.
Grove mosterd
Deze grove mosterd heeft een lekker pittige en is gemaakt van een combinatie van gele en bruine mosterdzaadjes. Hoe langer u de mosterd in de keukenmachine laat draaien, hoe fijner deze wordt. Voor grove mosterd maalt u dus maar kort. Extra structuurverschil kunt u creëren door iets van het zaad achter te houden en op het allerlaatst heel kort mee te laten draaien.
Snelle, gladde mosterd
Met mosterdpoeder, wat niets meer is dan gemalen mosterdzaadjes, maakt u in een handomdraai een mooie gladde mosterd. Gebruik hem direct of bewaar een voorraadje in de koelkast.
Honing-mosterdsaus
Heel makkelijk om zelf te maken en een heerlijke toevoeging op een broodje ham of (geiten)kaas.
Dille-mosterdsaus
Deze saus eet u bijvoorbeeld bij gerookte of gebakken zalm. Ook lekker bij nieuwe aardappels of op een broodje kaas. Als u schoon werkt, kunt u de saus prima een tijdje in de koelkast bewaren.
Appelciderazijn met mosterd en dragon
Azijn op smaak maken met kruiden is leuk om te doen en geeft de azijn na een week of wat trekken een uitgesproken smaak. Lekker om zo in de sla te gebruiken, maar u kunt hem ook gebruiken in een vinaigrette of andere dressing.
Ingemaakte mosterdzaadjes
Ingemaakte mosterdzaadjes smaken pittig, zuur en knapperig; een bijzondere topping op een salade of pizza.
Halfgrove honing-mosterd
Honing en mosterd zijn een klassieke combinatie. Nederlandse en Franse mosterdsoorten zijn over het algemeen niet zo zoet, in tegenstelling tot mosterd uit Scandinavië of Engeland. U kunt deze mosterd zo zoet maken als u zelf wilt.
Vinaigrette met mosterd en honing
De verhouding van een vinaigrette is één deel azijn en drie delen olie. Wat zelfgemaakte mosterd erbij maakt het extra speciaal.