Cheesecake

Cheesecake

Zelf cheesecake maken? Dat is niet ingewikkeld en levert een heerlijk resultaat op. Er zijn eindeloos veel combinaties met deze veelzijdige taart. Van framozen cheesecake tot chocolade topping. Maar laten we eerst maar beginnen met het basisrecept.
Aantal personen: 6.
Bereidingstijd: 90 min.

Dit heb je nodig:

  • 300 g koffiekoeken (Bastogne)
  • 70 g roomboter
  • 1150 g roomkaas
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 g witte basterdsuiker
  • 30 g bloem
  • 5 eieren
  • 2 eidooiers
  • 150 ml slagroom
  • een potje cranberrycompote
  • ter garnering geraspte witte chocolade

Zo ga je te werk:

  1. Verkruimel de koekjes fijn en smelt de boter.
  2. Meng deze twee goed.
  3. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 24-26 centimeter met bakpapier.
  4. Druk hier met de bolle kant van een lepel het koekjesmengsel op.
  5. Laat de taartbodem afkoelen in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  7. Meng met behulp van een mixer de roomkaas, vanillesuiker en basterdsuiker tot een luchtig geheel.
  8. Voeg de bloem toe.
  9. Voeg daarna langzaam één voor één de eieren en eidooiers toe, totdat ze net gemengd zijn.
  10. Meng als laatste voorzichtig de slagroom erdoor.
  11. Giet het roomkaasmengsel in de springvorm.
  12. Plaats onder in de oven een lage schaal gevuld met water, dit voorkomt meestal dat er een barst in de taart komt (het is overigens niet erg als dit wel gebeurt).
  13. Zet de taart voorzichtig midden in de oven en bak hem tien minuten op 250 graden.
  14. Verlaag daarna de temperatuur tot 100 graden en bak de taart nog ongeveer een uur.
  15. Open de ovendeur tussentijds niet.
  16. Als je met je vinger in het midden van de taart drukt en de taart voelt aan als griesmeelpudding, dan is hij klaar.
  17. Zet de oven uit, laat de ovendeur op een kiertje staan en laat de taart drie uur afkoelen.
  18. Verwijder de rand van de springvorm en zet de taart minstens een etmaal in de koelkast.
  19. De smaak van de cheesecake moet zich eerst ontwikkelen, eet hem nooit meteen.
  20. Serveer de taart koel met of zonder topping.
  21. Lekkere suggesties voor een toplaag zijn cranberrycompote en geraspte witte chocolade.
  22. Allerlei soorten zelfgemaakte jam, zoals bosbessen, aardbeien of kersen, zijn ook lekker. Of beleg de taart met vers seizoensfruit.
  23. De taart blijft drie dagen goed in de koelkast.
  24. Je kunt hem ook invriezen (maximaal twee maanden bewaren).
  25. Laat de taart dan twee uur op kamertemperatuur ontdooien of 24 uur in de koelkast.

Tip: zorg ervoor dat de roomkaas, eieren en slagroom op kamertemperatuur zijn als je ze verwerkt. Dit geeft betere bakresultaten.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.