
Plaattaart recept: brandnetelplaattaart met kwark en kaas
Zoekt u een plaattaart recept? Wat dacht u van deze brandnetelplaattaart met kwark en kaas? Probeer dit verrassende recept zelf ook eens uit!
Brandnetels
In dit plaattaart recept worden brandnetels gebruikt. Brandnetels zijn in het voorjaar het lekkerst. Pluk de bovenste vier blaadjes, die zijn het zachtst. Hoewel de jonge blaadjes nog niet heel erg prikken, kunt u voor de zekerheid handschoenen dragen tijdens het plukken. Hebt u geen zin om brandnetels te plukken, dan kunt u ze in dit recept vervangen door spinazie.
Ingrediënten voor het deeg
- 250 g bloem
- snuf zout
- 125 g koude boter
- 1 ei
- scheutje melk of water
Voor de vulling
- flink vergiet vol brandneteltopjes (of 200 gram spinazie)
- 2 uien
- olijfolie
- paar takjes tijm
- 2 teentjes knoflook
- 500 g volle kwark
- 3 eieren
- zout en peper
- 100 g geraspte belegen kaas
- wat gehakte bieslook
Plaattaart recept:
- Roer een snuf zout door de bloem. Snijd de boter in blokjes en snijd deze vervolgens met twee messen door de bloem. Doe het ei erbij en een klein scheutje melk of water en kneed snel tot deeg. Dek de kom af met een bord of een schone theedoek en zet een half uurtje weg in de koelkast om het te laten rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol op een met bloem bestoven aanrecht het deeg uit ten grootte van een bakplaat of grote ondiepe schaal die u wilt gebruiken. Het wordt een plaattaart, dus een klein opstaand randje is genoeg.
- Bedek de bakplaat of schaal met bakpapier en leg daar het deeg op. Maak wat sneetjes in het deeg zodat de lucht kan ontsnappen, en snijd overstekende randen af. Bedek het deeg met nog een laag bakpapier en doe er een blindbakvulling in (bijvoorbeeld gedroogde erwten of bonen). Bak de bodem ongeveer tien minuten voor in de verwarmde oven. Verwijder daarna de blindbakvulling en de bovenste laag bakpapier en laat wat afkoelen.
- Zet een pan water op. Was ondertussen de brandneteltopjes. Blancheer de brandnetels een minuut in kokend water. Laat uitlekken en hak de blaadjes grof. Snijd de uien in halve ringen. Verwarm op een middelhoog vuur een scheut olijfolie in een pan en fruit daarin de ui met een snuf zout en de takjes tijm. Hak de knoflook fijn en fruit deze, als de uien zacht zijn, ook even mee. Voeg daarna de gehakte brandnetels toe en fruit even mee. Haal na een paar minuten alles van het vuur en laat wat afkoelen.
- Doe de kwark in een kom en klop er de eieren door, samen met een snuf zout en versgemalen peper. Roer er vervolgens de kaas door; houd ongeveer een derde van de kaas achter. Verdeel het brandnetelmengsel over de voorgebakken deegbodem en giet er het kwarkmengsel over. Verspreid het gelijkmatig en strooi er de achtergehouden kaas over.
Bakken
Bak de plaattaart ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de vulling gestold en de bovenkant goudbruin is. Strooi er vlak voor het serveren gehakte bieslook over. De plaattaart is lekker warm, zo uit de oven, maar ook koud heel goed te eten, bijvoorbeeld tijdens een voorjaarspicknick.
Paasrecepten
Zoekt u inspiratie voor verrassende gerechten op uw paastafel? In Landleven april vindt u nog meer heerlijke recepten. Probeer bijvoorbeeld eens de gemarineerde zalm of de aardappelpannenkoekjes. Of wat dacht u van een bietensalade of een meringue taart? Eet smakelijk!
Tekst en fotografie: Anna Rubingh