Borstplaat

Borstplaat

Zoete herinneringen oproepen aan vroeger, dat is wat borstplaat doet. Het maken vergt enige aandacht, maar het is de moeite meer dan waard!
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 125 ml room
  • 125 g suiker
  • 75 g poedersuiker
  • grote pan met een dikke bodem
  • suikerthermometer

Zo ga je te werk:

  1. Meng de ingrediënten in de pan en roer ze even door.
  2. Breng het mengsel aan de kook en laat het doorkoken tot de thermometer 117 tot 119 graden aangeeft. Bij een temperatuur hoger dan 100 graden zal het geheel flink gaan bubbelen en omhoog komen, gebruik dus een pan die ruim genoeg is. Probeer tijdens het koken niet te roeren.
  3. Haal de pan direct van het vuur zodra de genoemde temperatuur bereikt is en roer de massa heel stevig door met een houten lepel. Dit is van groot belang: het zorgt dat de suikerkristallen fijn worden.
  4. Blijf kloppen tot de massa dikker en matter wordt, stort haar dan direct op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Laat de borstplaat afkoelen en steek er met een kleine koekjesvorm ovaaltjes uit.

Tip: siliconen(bonbon)vormen werken ook prima. Giet de warme borstplaat erin en laat haar in de vormpjes afkoelen.

Tip: Voor de variatie kun je 1 eetlepel cacaopoeder toevoegen voor chocoladeborstplaat, zelfgemaakte vanillesuiker gebruiken of 1 theelepel oplosespresso toevoegen voor een mokkasmaak.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.