Zelfgemaakte hangop met rabarber

Zelfgemaakte hangop met rabarber

De lichtroze stengels van geforceerde rabarber worden afgedekt en beschermd door een terracotta pot. In de pot is het donker en relatief warm; daardoor kun je eerder oogsten en zijn de stengels zachter, zoeter en delicater van smaak. Met geforceerde rabarber maakt u al vroeg in het seizoen dit heerlijke recept met hangop. Lekker als ontbijt, tussendoortje of toetje.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 2 l dikke boerenkarnemelk
  • 4-5 stengels rabarber
  • 3 el honing
  • klein handje hazelnoten
  • handjevol havervlokken

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Begin een avond van tevoren.
  2. Zet boven een ruime pan of kom een vergiet, met daarin een schone theedoek.
  3. Giet de karnemelk in het vergiet.
  4. Dek af en zet het geheel koud weg, bijvoorbeeld in de koelkast of de kelder.
  5. Laat het een nacht uitlekken.
  6. De rabarber kunt u ook de avond van tevoren maken; u serveert hem koud bij de hangop.
  7. Maak de rabarber schoon en snijd hem in stukken van ongeveer 7 centimeter.
  8. Leg deze in een ovenschaal met 100 milliliter water en verdeel de honing erover.
  9. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie.
  10. Zet de schaal in een voorverwarmde oven en laat de rabarber op 200 graden in vijftien tot twintig minuten gaar worden.
  11. De rabarber is gaar als een mes er soepel doorheen komt maar de rabarber nog niet uit elkaar valt.
  12. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  13. Hak de hazelnoten grof.
  14. Verwarm een koekenpan en rooster daarin de havermout en de hazelnoten kort.
  15. Laat afkoelen.
  16. Voor het serveren verdeelt u de hangop over vier kommen.
  17. Verdeel ook de stukjes rabarber over de kommen, met het vocht in de ovenschaal.
  18. Verdeel er als laatste de hazelnoten en havermout over en serveer direct.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.