Truffelaardappel in zoutkorst

Truffelaardappel in zoutkorst

Deze truffelaardappels maak je met een dikke zoutkorst, die je voor het serveren kapot slaat. Voor een mooi effect kun je er zelfs een hamer voor gebruiken.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig:

  • 700 g grof zeezout
  • 100 g bloem
  • 3 eiwitten
  • ca. 500 g truffelaardappelen
  • passende pan/ovenschaal

Zo ga je te werk:

  • Meng het zeezout, de bloem en de eiwitten in een kom tot een dik ‘deeg’ en zet dit even weg.
  • Was de truffelaardappels en leg ze in een ingevette pan of ovenschaal. Zorg voor een passende pan: er moet niet te veel ruimte om de groente blijven.
  • Bedek de aardappels nu met het zoutmengsel. Het mag een dikke korst worden die het geheel hermetisch afsluit.
  • Zet de pan in een tot 180-200 graden voorverwarmde oven.
  • Bak de aardappels (een beetje afhankelijk van de grootte) in een uur gaar.
  • Haal de schaal uit de oven zet hem op tafel.
  • Sla de korst kapot, voor een mooi effect mag dat gerust met een hamer.
  • Wrijf het zout van de aardappels en serveer.

Tips

  • Truffelaardappels groeien prima in de eigen moestuin. Hun kleur is spectaculair en ze smaken wat nootachtig.
  • In plaats van truffelaardappels kun je ook een ander ras vastkokende aardappels gebruiken.
  • De zoutkorst kun je ook gebruiken voor andere harde knolsoorten, zoals bieten, wortels, knolselderij, pastinaken. Ook kip in zoutkorst is erg lekker.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.