Home > Lekker eten > Bijgerechten > Tomatensaus maken met Hester
Tomatensaus maken met Hester
Tomatensaus maken? Hester van der Werff verwerkt de overvloedige oogst uit haar moestuin in de keuken. Vind hier haar recept voor de beste tomatensaus.
Dit heb je nodig voor tomatensaus
- paar kg goede kwaliteit tomaten, liefst verschillende soorten en kleuren (zo veel als er op het bakblik of in de ovenschaal passen)
- 2 à 3 uien
- 1 bol knoflook, ongepeld
- 1 pepertje, optioneel
- olijfolie
- balsamicoazijn
- zout en peper
- verse kruiden, zoals peterselie, basilicum, oregano, tijm
Zo ga je te werk voor tomatensaus
- Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een groot bakblik (of een ruime ovenschaal) met bakpapier.
- Was de tomaten en leg ze op het bakblik samen, met de gepelde en gehalveerde uien, de hele bol knoflook en het pepertje. Het mag een flinke lading zijn, maar let op dat je het niet overdrijft, want in de oven komt tomatensap vrij en dan moet het niet overstromen.
- Besprenkel alles royaal met olijfolie en een paar eetlepels balsamicoazijn. Voeg flink peper uit de molen toe en zout naar smaak.
- Zet het bakblik in de oven tot de tomaten een bubbelende massa zijn en het geheel wat is ingekookt. Dit duurt één tot anderhalf uur; afhankelijk van de hoeveelheid groenten kan het langer duren. Let op dat het niet aanbrandt.
- Haal het uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Knijp de bol knoflook uit en doe de puree bij de tomaten.
- Nu kun je twee dingen doen, afhankelijk van je geduld en tijd. Heb je tijd, haal dan het mengsel in een paar delen door de passe-vite of passeerzeef. Dit geeft het lekkerste en fijnste resultaat omdat er geen velletjes meer in zitten. Heb je geen geduld of tijd, dan kun je het mengsel met de staafmixer glad mixen. Ook erg lekker, maar gezeefd is toch echt lekkerder.
- Proef de saus: het moet een goede balans zijn van zoet en zuur. Is het te zuur, voeg dan wat bruine suiker toe. Voeg de fijngesneden verse kruiden toe en kook de tomatensaus in tot de gewenste dikte.
Eet de tomatensaus bij verse pasta, een vleesgerecht of verwerk hem tot soep.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.