Salade met daslookbloemetjes

Salade met daslookbloemetjes

Daslook is een plantje uit de uienfamilie. Het plantje komt in het wild onder meer voor in de hellingbossen van Zuid-Limburg. Wil je zelf daslook in de moestuin? Bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht zijn zaadjes en planten te koop.
Bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig

  • 1 krop lollo rosso (of andere slasoort)
  • 6 daslookblaadjes
  • 12 gedroogde dadels
  • 2 el geroosterde zonnebloempitten
  • 6 handjesvol daslookbloemen
  • 8 paarse dovenetelbloesems (uit de tuin)
  • 8-16 madeliefjes (uit de tuin)
  • 4 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el citroensap
  • snufje zout snufje peper
  • beetje suiker

Zo ga je te werk

  1. Maak de sla schoon als dat nodig is.
  2. Verdeel de sla over vier borden.
  3. Maak de daslookbladeren schoon, droog ze en snijd ze in reepjes.
  4. Verdeel ze over de salade. Haal de pitten uit de dadels en snijd de dadels in kwarten; verdeel deze vervolgens over de salade.
  5. Strooi de zonnebloempitten over de salade.
  6. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette goed met elkaar en druppel de saus over de vier porties.
  7. Verdeel tot slot de madeliefjes, de paarse dovenetelbloesems en de daslookbloesems erover.
  8. Meng voor de vinaigrette: 4 el olijfolie 1 el balsamicoazijn 1 el witte wijnazijn 1 tl mosterd 1 kleine ui, zeer fijn gesneden 1 teen knoflook, geperst 1 el citroensap zout en peper snufje suiker.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.