Raasdonders

Raasdonders

Ouderwets lekkere stevige kost!

Dit heb je nodig:

  • 15 g boter of 1 el olie
  • 2 kleine uien, in ringen
  • 300 g gerookte spekblokjes
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gembersiroop
  • wat versgemalen peper
  • 750 g kapucijners uit blik
  • 1 ui, heel fijn gesnipperd
  • 4 zoetzure augurken, in plakjes
  • 75 g zoetzure zilveruitjes of Amsterdamse uien
  • â…“ potje piccalilly

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de boter of olie in een pan op halfhoog vuur en fruit de uienringen tot ze zacht zijn.
  2. Leg de spekblokjes in een grote koekenpan en laat ze op zacht vuur uitbakken.
  3. Meng de ketjap met de gembersiroop en schep het mengsel door de spekblokjes, samen met wat versgemalen peper.
  4. Verwarm de spekblokjes nog vijf minuten op laag vuur.
  5. Giet het spekvet af, maar bewaar het.
  6. Verwarm de kapucijners in hun vocht en spoel ze met heet water af.
  7. Meng ze met het spekvet.
  8. Leg de kapucijners in een voorverwarmde ondiepe schaal en maak aan de rand eilandjes van de gebakken uienringen, de spekblokjes, de gesnipperde rauwe ui, de augurken, de zilveruitjes en de piccalilly.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.