Platbrood met daslook en geitenkaas
Daslook is een voorjaarsplantje met mooie witte bloemetjes, een uiachtige geur en een lichte knoflooksmaak. Zowel met de bloemen als het blad kun je heerlijke gerechten maken. Probeer het maar eens!
Daslook
Daslook
Je kunt deze platbroden warm of koud eten: lekker voor de lunch met een groene salade.
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
Voor 10 stuks
Voor het deeg:
- 325 ml lauw water
- 1 zakje gedroogde gist (7 g)
- 1 el suiker
- 2 el olijfolie
- 500 g bloem
- 1 tl zout
Voor het beleg:
Â
- 250 g zachte geitenkaas
- 75 g harde geitenkaas, geraspt
- flinke handvol daslookblaadjes, gewassen
- bosje daslookbloemknoppen, gewassen
- versgemalen peper
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Meng het water met de gist, de suiker en de olijfolie en laat dit mengsel een paar minuten staan.
- Roer het zout door de bloem.
- Giet het water erbij en kneed tot een soepel deeg.
- Leg het deeg in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Kneed het deeg nog even door. Verdeel het in tien stukken en rol uit, op met een bloem bestoven werkblad, tot ronde, platte broden van een halve centimeter dik.
- Vet een bakplaat in met olijfolie. Leg daar twee à drie broden op en verdeel over elk brood wat stukjes zachte geitenkaas, daslookbladeren en -bloemen.
- Bestrooi tot slot met de geraspte geitenkaas.
- Bak de broden in zeven tot tien minuten gaar in een voorverwarmde oven op 250 graden.
- Herhaal met de andere platbroden.
Â
Tekst en fotografie: Anna Rubingh
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.