Home > Lekker eten > Bijgerechten > Open tosti met zuurkool
Open tosti met zuurkool
Een tosti op een open vuurtje maken is erg leuk! Let op: laat het vuur niet te hoog worden, dan verbrandt de tosti. Verplaats de tosti naar de rand als de vlammen te hoog worden of bak hem in een koekenpan die u op het rooster zet. Je kunt de tosti natuurlijk ook gewoon in een koekenpan op het fornuis maken.
Dit heb je nodig:
- 1 boterham
- zachte roomboter
- 1-2 el uitgelekte zuurkool
- 1 volle el uienjam (zie recept hiervoor)
- plakjes belegen kaas
Zo ga je te werk:
- Rooster de boterham aan één kant licht.
- Haal hem van het vuur (of uit de pan) en besmeer de geroosterde kant met boter en uienjam.
- Verdeel er ook de zuurkool over en bedek met plakjes belegen kaas.
- Plaats terug op het vuur (of in de pan) en rooster tot de kaas gesmolten is.
Uienjam
Dit heb je nodig:
- scheut olijfolie
- 500 g uien, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
- ½ tl zout
- 50 g bruine basterdsuiker
- 100 ml rode wijnazijn
- snuf versgemalen peper
Zo ga je te werk:
- Verwarm de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de uien al roerend een paar minuten op hoog vuur.
- Roer het zout erdoor en zet het vuur lager. Leg het deksel op de pan en laat de uien dertig tot veertig minuten zachtjes sudderen, terwijl u af en toe roert.
- Voeg de suiker toe, zet het vuur iets hoger en haal het deksel van de pan. Laat het mengsel weer een half uur bakken, terwijl u regelmatig roert. Het mengsel moet een mooie gekaramelliseerde, donkerbruine kleur krijgen en het meeste vocht moet verdampt zijn.
- Voeg de azijn toe, roer goed door en laat nog een minuut of tien bakken.
- Roer er versgemalen zwarte peper door en schep de jam in een schone, droge pot.