Open tosti met zuurkool

Open tosti met zuurkool

Een tosti op een open vuurtje maken is erg leuk! Let op: laat het vuur niet te hoog worden, dan verbrandt de tosti. Verplaats de tosti naar de rand als de vlammen te hoog worden of bak hem in een koekenpan die u op het rooster zet. Je kunt de tosti natuurlijk ook gewoon in een koekenpan op het fornuis maken.

Dit heb je nodig:

  • 1 boterham
  • zachte roomboter
  • 1-2 el uitgelekte zuurkool
  • 1 volle el uienjam (zie recept hiervoor)
  • plakjes belegen kaas

Zo ga je te werk:

  1. Rooster de boterham aan één kant licht.
  2. Haal hem van het vuur (of uit de pan) en besmeer de geroosterde kant met boter en uienjam.
  3. Verdeel er ook de zuurkool over en bedek met plakjes belegen kaas.
  4. Plaats terug op het vuur (of in de pan) en rooster tot de kaas gesmolten is.

Uienjam

Dit heb je nodig:

  • scheut olijfolie
  • 500 g uien, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
  • ½ tl zout
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 100 ml rode wijnazijn
  • snuf versgemalen peper

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de uien al roerend een paar minuten op hoog vuur.
  2. Roer het zout erdoor en zet het vuur lager. Leg het deksel op de pan en laat de uien dertig tot veertig minuten zachtjes sudderen, terwijl u af en toe roert.
  3. Voeg de suiker toe, zet het vuur iets hoger en haal het deksel van de pan. Laat het mengsel weer een half uur bakken, terwijl u regelmatig roert. Het mengsel moet een mooie gekaramelliseerde, donkerbruine kleur krijgen en het meeste vocht moet verdampt zijn.
  4. Voeg de azijn toe, roer goed door en laat nog een minuut of tien bakken.
  5. Roer er versgemalen zwarte peper door en schep de jam in een schone, droge pot.