Home > Lekker eten > Bijgerechten > Limburgse gehaktballetjes met stroop en bruin bier
Limburgse gehaktballetjes met stroop en bruin bier
Heerlijke gehaktballetjes en nét even wat anders, deze Limburgse gehaktballetjes met stroop en bruin bier. Maak ze met kruimige aardappels en geroosterde groente.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 40 min.
Dit heb je nodig:
- 500 g half-om-halfgehakt
- 2 verkruimelde beschuiten
- 1 ei
- 1 el grove mosterd
- 1 tl worcestersaus
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- 3 uien
- 1 flesje bruin bier (bijv. Hertog Jan Grand Prestige)
- 6 el Limburgse peren- en appelstroop
- olijfolie, boter of margarine om in te bakken
Zo ga je te werk:
- Meng het gehakt met het verkruimelde beschuit, het ei, de mosterd, de worcestersaus, het paprikapoeder, het kaneel en zout en peper in een ruime kom.
- Rol er met vochtige handen balletjes van en laat deze even rusten.
- Maak ondertussen de uien schoon en snijd ze in halve ringen.
- Verwarm een flinke braadpan met olijfolie, boter of margarine (waar je zelf de voorkeur aan geeft).
- Braad de balletjes aan alle kanten mooi bruin.
- Voeg de uienringen toe en laat deze even rustig meebakken.
- Voeg het bier en 4 eetlepels van de stroop toe.
- Laat de gehaktballetjes zo’n 20minuten op een rustig vuurtje stoven.
- Voeg op het laatst de rest van de stroop toe.
- Lekker met kruimige, gekookte aardappels en geroosterde groente.
Tips voor lekkere gehaktballen
- Paneermeel kun je ook zelf maken! Gooi oud brood nooit meer weg, maar laat het drogen. Bijvoorbeeld in de uitgeschakelde oven, nadat je een taart hebt gebakken. De restwarmte is ideaal om het brood uit te drogen. Gedroogd brood is heel lang houdbaar. Met een keukenmachine maak je er heel simpel paneermeel van; grof of fijn, dat is geheel naar eigen smaak.
- Is het gehakt een beetje aan de vette kant? Gebruik dan paneermeel of verkruimelde beschuiten om het vlees mee aan te maken. Is het gehakt juist wat te mager? Gebruik dan twee sneetjes witbrood (zonder korstjes) die je in volle melk hebt laten weken. Daar worden de gehaktballen smeuïger van.
- Kneed het gehakt niet té lang. En laat de ballen even in koelkast rusten voordat je ze bakt. Dan houden ze hun vorm beter.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.