Lentequiche met witte asperges en ham

Lentequiche met witte asperges en ham

Deze heerlijke quiche is een variant op de klassieke asperges met ham, ei en botersaus. Je kunt er ook prima een restje asperges in verwerken.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Dit heb je nodig

  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 3 el koud water
  • ca. 300 g witte asperges
  • 4 plakjes gekookte achterham
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • wat zout en versgemalen zwarte peper
  • ½ nootmuskaat, geraspt

Zo ga je te werk

  1. Maak eerst de quichebodem. Meng in een keukenmachine de bloem, de boter en het zout.
  2. Klop het ei los en voeg het toe, samen met het water.
  3. Kneed dit snel tot een deeg en maak er een bal van. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  4. ​Bereid ondertussen de asperges voor.
  5. Schil de asperges en verwijder de harde kontjes.
  6. Snijd de asperges in de lengte doormidden.
  7. Rol het deeg uit tot een lap die iets groter is dan uw quichevorm.
  8. Vet de quichevorm in en leg het deeg erin.
  9. Prik in het deeg wat gaatjes en bedek het met bakpapier.
  10. Leg hierin steunvulling, bijvoorbeeld rijst of droge bonen.
  11. Bak de bodem zo een kwartier blind, onderin een op 200 graden voorverwarmde oven.
  12. Verwijder de vulling en het bakpapier en zet de bodem terug in de oven.
  13. Bak hem daar nog eens tien minuten.
  14. Haal de bodem uit de oven en vul de quiche. Bedek de bodem met plakjes ham.
  15. Verdeel hierover de witte asperges, met de gesneden kant naar boven.
  16. Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  17. Giet dit eimengsel over de asperges.
  18. Bak de quiche zo nog twintig minuten in de oven.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.