Kruidenmix uit eigen tuin
Lieke Lobregt woont samen met haar man Sander en twee jonge kinderen op een boerderijtje bij het Brabantse Asten. Samen proberen ze zoveel mogelijk te leven van eigen erf; groentes uit de moestuin, vlees van eigen dieren en eieren van de kippen. Lieke deelt een van haar favoriete recepten.
Voorraad
Lieke: “Deze kruidenmix maak ik meerdere keren per jaar, dan heb ik genoeg potjes op voorraad om weer een tijdje vooruit te kunnen. Het is ideaal om gedroogde kruiden in de la te hebben staan, dan hoef ik niet elke keer voor één takje de tuin in te lopen.”
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
50 g verse kruiden bv:
- tijm
- rozemarijn
- salie
- oregano
- 50 g zout
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Knip de kruiden af in de tuin en ris de blaadjes van de takjes.
- Doe alle kruiden in het hakmolentje met het zout.
- Mix tot alles fijn vermengd is.
- Spreid de mix in een dunne laag uit op een grote ovenschaal.
- Dek de schaal af met een theedoek en zet het geheel op een warme plek met genoeg luchtcirculatie.
- De kruiden zullen aan de lucht verder drogen; schep ze elke dag even om.
- Als de kruiden goed droog zijn – meestal is dat na zeven dagen – schept u de kruidenmix met hulp van een trechter in schone glazen potjes.
- Draai de deksels erop en bewaar de kruidenmix in een donkere ruimte, bijvoorbeeld een keukenlade.
- Hij blijft zeker een half jaar goed.
- Wilt u de mix zonder zout maken? Dat kan! Dan wordt de droogtijd wel langer. Het zout onttrekt namelijk vocht aan de kruiden. Zonder zout moeten de kruiden algauw tien dagen drogen.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.