Huisgemaakte ricotta
Marjolein Breukhoven woont op een boerderij in het Drentse Ruinerwold. Ze werkt er elke dag hard om haar droom waar te maken; zo veel mogelijk van wat zij en haar gezin eten is zelfgemaakt en komt van eigen erf.
Marjolein: “Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’ en wordt normaal gesproken gemaakt van wei die over is gebleven na het kaasmaken. Als je geen wei hebt, is dit een eenvoudige manier om toch zelf ricotta te maken. De mogelijkheden om het te gebruiken zijn eindeloos, want het heeft een zachte en neutrale smaak.”
Dit heb je nodig
- 2 l verse melk
- 200 ml verse slagroom
- sap van 1 citroen
- zout
Zo ga je te werk
- Meng de melk met de slagroom in een pannetje en verwarm het langzaam tot het nét niet kookt (93 graden).
- Zet het vuur uit. Voeg het citroensap toe, roer door en laat even staan. De melk zal nu gaan schiften. Schift hij niet genoeg, voeg dan iets meer citroensap toe.
- Laat de melk wat afkoelen. Schep de vaste bestandsdelen in een zeef met een schone (kaas)doek erin (een oude theedoek kan ook). Laat 12 tot 24 uur uitlekken op een koele plek, tot de consistentie voldoende stevig is.
- Schep de verse kaas uit de doek en weeg hem. Voeg 1 procent zout toe (dus: voor elke 100 gram kaas 1 gram zout).
- Kneed het zout erdoor. Hoe u de ricotta gebruikt, leest je bij de tips.
Tips
- Gebruik de ricotta zo, vers, in zoete of hartige gerechten.
- Of pers de ricotta in een vormpje en kruid eventueel met verse kruiden, bloemen en een beetje peper.
- Je kunt veel verschillende kruiden kiezen. In het voorjaar is fijngesneden daslook erg lekker, in de zomer eigenlijk alle verse, zachte kruiden zoals bieslook, peterselie of koriander.
- Versier het kaasje als het klaar is met eetbare bloemetjes of stukjes kruiden die je erin verwerkt hebt.
- Gooi de wei (het uitgelekte vocht) niet weg, maar gebruik het om een sodabrood mee te bakken.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.