Home > Lekker eten > Bijgerechten > Hartige uientaartjes met ansjovis
Hartige uientaartjes met ansjovis
Op een heerlijke zomerse dag picknicken in het gras. Vul je mand met deze heerlijke uientaartjes met ansjovis. Een keer wat anders in de picknickmand!
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 1 uur en 20 min.
Dit heb je nodig voor uientaartjes
- 1 kg uien, in dunne ringen gesneden
- scheut olijfolie
- 1 el verse tijmblaadjes
- versgemalen zwarte peper
- 6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- 1 ei, losgeklopt
- 6 ansjovisjes (uit een potje)
- 6 kalamata-olijven
Zo ga je te werk
- Giet een flinke scheut olijfolie in een (gietijzeren) braadpan en bak de uien op een halfhoog vuur aan terwijl je af en toe omschept. Het duurt wel zo’n half uur tot drie kwartier tot ze zacht, goudbruin en gekaramelliseerd zijn, maar het is zeker de moeite waard: dit geeft de smaak aan de taartjes! Voeg op het laatst de tijm en versgemalen peper toe. Laat de uien wat afkoelen.
- Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Laat de plakjes iets ontdooien. Leg een plakje voor je neer met een punt naar beneden. Snijd nu links en rechts op 1 centimeter van de rand het bladerdeeg door, maar snijd de bovenste en de onderste punt beslist niet door! Laat bij beide punten 2 centimeter vrij. ‘Klap’ nu de vrijgekomen rechterrand om naar links, en de linkerrand naar rechts. Zo krijg je als het ware een bladerdeegbakje met een rand (kijk goed naar de foto). Herhaal met de andere plakjes bladerdeeg.
- Leg de bladerdeegbakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk de rand met het losgeklopte ei.
- Vul de bakjes met de gebakken uien en leg op elk taartje een ansjovisfiletje en een olijf.
- Bak de uientaartjes in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.