Hartige tomatenjam

Hartige tomatenjam

Heb je deze zomer veel tomaten in de tuin? Probeer dan eens tomatenjam. Deze jam is niet zoet, maar hartig en erg lekker bij kaas, als dipsaus, bij een borrelplank of op een hamburger.

Dit heb je nodig

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 1 el versgeraspte gember
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 50 ml citroensap
  • 1 ½ el zout
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl gedroogde chilivlokken

Zo ga je te werk

  • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  • Schep de tomatenstukjes in een ruime pan en bak ze enkele minuten aan met de gember en knoflook.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en bak mee. Voeg eventueel een scheut water toe als het te droog lijkt.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur lager.
  • Laat de jam nu op een heel laag pitje zachtjes koken, één tot anderhalf uur. Roer regelmatig zodat de massa niet aanbakt.
  • Proef de jam; misschien moet er nog iets meer peper of citroensap bij. De jam is klaar als hij er dik en glanzend uitziet.
  • Schep de hete jam in schone, droge potjes en draai de deksels erop. Laat rustig afkoelen.

Tip

  • Een fijngesneden, verse rode peper erdoor maakt de jam extra pittig.
  • Eventueel kunt u de zaadjes van te voren verwijderen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.