Hartig taartje met daslook en brandnetel

Hartig taartje met daslook en brandnetel

Daslook is een voorjaarsplantje met mooie witte bloemetjes, een uiachtige geur en een lichte knoflooksmaak. Zowel met de bloemen als het blad kun je heerlijke gerechten maken. Probeer het maar eens!


Daslook


Daslook

Daslook en brandnetel

Daslook en brandnetel zijn ongeveer op hetzelfde moment goed van smaak. Gebruik voor dit taartje half daslookbladeren en half brandneteltopjes. Brandnetels zijn het beste om te eten als ze nog niet al te oud zijn, dus vanaf dat ze opkomen tot ergens in mei. Gebruik alleen de topjes; deze blaadjes zijn het zachtst en het lekkerst. Blancheer ze altijd even in kokend water voor je ze verder verwerkt, anders prikken ze.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • snuf zout
  • 100 g roomboter (koud)
  • 1 ei
  • scheutje melk

Voor de vulling:

  • 150 g brandneteltopjes
  • 150 g daslookbladen
  • klont boter
  • 2 uien, schoongemaakt en in dunne halve ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, schoongemaakt en fijngesneden
  • 400 ml volle melk
  • 100 ml room
  • 3 eieren
  • 150 g versgeraspte belegen kaas
  • zout en versgemalen peper

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem en het zout in een kom.
  2. Snijd de boter in blokjes en mix met twee messen door de bloem.
  3. Voeg het ei en een klein scheutje melk toe en kneed vlot tot een deeg.
  4. Leg het deeg in een kom, bedek met een bordje en laat het een half uur in de koelkast rusten.
  5. Zet een pan water op.
  6. Was de brandnetels in een volgelopen schone wasbak (met handschoenen aan).
  7. Was ook de daslook.
  8. Blancheer de brandnetels en de daslook een minuut in het kokende water.
  9. Haal de bladeren met een schuimspaan uit het water en doe ze in een vergiet.
  10. Duw er zo veel mogelijk vocht uit.
  11. Snijd ze vervolgens grof.
  12. Smelt een klont boter in een pan en fruit de uiringen en de knoflook op een laag vuur.
  13. Rol ondertussen het deeg uit en bekleed er een ingevette lage quichevorm van 28 centimeter doorsnee mee.
  14. Bedek het deeg met een vel (verkreukeld) bakpapier en vul de vorm daarna met blinkbakvulling (bijvoorbeeld droge erwten of bonen).
  15. Bak de bodem acht minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  16. Laat iets afkoelen en verwijder het bakpapier met de blinkbakvulling.
  17. Klop de melk, de room, de eieren en het grootste deel van de kaas door elkaar.
  18. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  19. Verdeel de gefruite uien, de knoflook, de brandnetels en de daslook over de quichebodem.
  20. Giet het roommengsel erover en bestrooi met de overgebleven kaas.
  21. Bak de taart in dertig tot veertig minuten goudbruin.

Tip

Met 150 gram brandneteltopjes heb je ongeveer een vergiet vol. Pluk met handschoenen aan alleen de kroontjes uit de brandnetels, de bovenste vier blaadjes. Je kunt ook alleen brandnetels gebruiken of alles vervangen door spinazie.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.