Gesmoorde tomaten op olie

Gesmoorde tomaten op olie

Met dit recept maak je ongeveer een halve liter gesmoorde tomaten op olie, om te bewaren. Je eet ze door de pastasaus, of door een salade. De olie is lekker in sauzen of dressings.
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg smaakvolle vlezige tomaten, bijv. Coeur de Boeuf of Noire de Crimée
  • 4 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 Spaanse peper
  • zout
  • 200 ml olijfolie

Zo ga je te werk:

  1. Ontvel de tomaten snijd het vruchtvlees in kwarten (pitjes verwijderen).
  2. Pel de knoflook en snijd de tenen in plakjes.
  3. Was de takjes rozemarijn, haal de naalden van de takjes en hak ze fijn. Was de peper, verwijder de pitjes en snijd de peper in ringetjes.
  4. Spreid alle ingrediënten uit over een bakplaat; strooi er ruim zout over en wat olijfolie. Laat het geheel ongeveer een uur smoren in een op 120 graden voorverwarmde oven.
  5. Verdeel vervolgens de hete massa voorzichtig over schone, gesteriliseerde glazen potten. Schenk de rest van de olijfolie erover en sluit de potten. Bewaard op een koele donkere plek (koelkast kan ook prima) blijven deze tomaten drie tot vier maanden goed.

Tip: probeer dit ook eens met aubergine en tijm.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.