Genieten van je tomatenoogst: 10 recepten
Ben jij ook al volop bezig met je tomatenoogst? Soms weet je niet meer wat je  met al die heerlijke tomaten kunt doen. Gelukkig hebben wij 10 overheerlijke recepten voor je waarmee je de oogst iets laat slinken!
Zomerse tomatensaus
Culinair redacteur Klaske maakt haar tomatensaus elke keer op een andere manier; het is maar net wat ze voor handen heeft. Hier vind je het basisrecept.
Groene tomatenjam
Soms rijpen tomaten niet meer af en moeten ze groen geoogst worden. Groene tomaten zijn rauw giftig, maar kunnen wel gegeten worden als ze goed gekookt zijn.
Zelfgemaakte ketchup
Zelf ketchup maken is leuk en niet moeilijk en biedt volop mogelijkheden om te variëren met ingrediënten. Het is erg leuk om echt een ‘volwassen’ ketchup te maken met een uitgesproken smaak.
Groene tomatenchutney
Onrijpe groene tomaten en overtollige pompoenen zijn prima ingrediënten om te verwerken in zoetzuur en chutneys. Dit recept biedt volop inspiratie voor nazomers inmaken.
Gesmoorde tomaten op olie
Met dit recept maak je ongeveer een halve liter gesmoorde tomaten op olie, om te bewaren. Je eet ze door de pastasaus, of door een salade. De olie is lekker in sauzen of dressings.
Gele tomatensoep
Een soep vol heerlijke groenten zoals wortel, bleekselderij en ui. Normaal gesproken is tomatensoep rood, doordat je deze soep vult met gele tomaatjes wordt het een gele soep.
Tomatentulpen
Het lijken net echte tulpen, deze gevulde pruimtomaatjes. Lekker als hapje bij de borrel, als bijgerecht of als tapas.
Toscaanse broodsalade
Toscaanse broodsalade gemaakt van oud brood. Dit gerecht is ook wel bekend onder de Italiaanse naam panzanella.
Zomerstamppot
Stamppotten zijn winterkost bij uitstek, maar dit zomerse stamppotje is ook bij hogere temperaturen erg lekker. De groentes komen rechtstreeks uit de moestuin – verser kan niet!
Courgettestoof met tomaten
Dit vegetarische recept komt goed van pas aan het einde van de zomer, als je de courgettes uit de moestuin beu begint te worden. Door de groente te stoven maak je er een aromatisch gerecht van.