Friese woudbonensoep met palmkool en droge worst

Friese woudbonensoep met palmkool en droge worst

In Noordwolde, in het zuidoosten van Friesland, verbouwt Leander Verhoog het hele jaar biologische groenten in zijn kleine tuinderij de Kloostertuin. Geniet van zijn verse winterse oogst met dit stoere recept. 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

Voor de bonen:

  • 150 g gedroogde Friese woudbonen, twaalf uur geweekt in koud water (kunt u geen woudbonen vinden, gebruik dan gedroogde witte bonen)
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • snuf zout

 
Verder:
 

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in stukjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • blikje gepelde tomaten
  • 1 l groentebouillon of water
  • 1 laurierblaadje
  • enkele takjes tijm
  • 150 g palmkool, in grove stukken gesneden
  • zout en peper
  • 1 droge worst in plakjes

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze

  1. Giet het weekwater van de bonen.
  2. Zet de bonen op met vers water samen met de ui, de knoflook, de laurier, de tijm en een snuf zout.
  3. Kook de bonen ongeveer drie kwartier, tot ze net niet gaar zijn.
  4. Giet ze af en haal groenten en kruiden eruit (die mogen weg).
  5. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote pan en laat de ui en de wortel op een middelhoog vuur zacht worden.
  6. Voeg de knoflook toe en bak even mee.
  7. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en prak ze met een vork of pureestamper wat fijner.
  8. Voeg daarna de bouillon, de laurier en de tijm toe en roer ook de bonen erdoor.
  9. Breng het geheel aan de kook en laat zo’n twintig tot dertig minuten zachtjes koken.
  10. Voeg indien nodig wat extra water toe.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.