Drie generaties koken: kruudmoes

Drie generaties koken: kruudmoes

Soms blijven familierecepten achter bij de oudste generatie. Maar niet bij de familie Tuten: oma Mieny, moeder Yvonne en dochter Emma maken met veel plezier samen een grote pan kruudmoes met karnemelk van eigen erf. Ze geven hun recept prijs aan de lezers van Landleven.

Dit heb je nodig

  • 500 g ouderwetse parelgort
  • 200 g dikke, gele rozijnen
  • 50 g kleine, donkere sultanarozijnen
  • 1 stuk mager gerookt spek
  • 1 rookworst
  • 1 verse varkensworst flinke bos Roomse kervel
  • Flinke handvol kruiden, zoals munt,
  • bieslook, peterselie, zwartebessenblad
  • 1-1,5 l boerenkarnemelk

Zo ga je te werk

Voorbereiding

  • Laat de parelgort een nacht weken in een pan met ruim water.
  • Was de rozijnen en laat ze wellen in water.
  • Kook het spek en de rookworst zachtjes in een pan (het kookwater niet weggooien) en de verse worst in een andere pan. Laat alles afkoelen en snijd het vlees in kleine stukjes.

De dag zelf

  • Vul de geweekte parelgort aan met het kookwater van het spek. Voeg eventueel extra water toe, want het mag niet droogkoken.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna lager.
  • Voeg wanneer de massa mooi bindt (na één tot anderhalf uur) de rozijnen toe en laat nog een kwartier zachtjes doorkoken.
  • Was de verse kruiden en hak ze fijn.
  • Voeg de kruiden toe aan de pan en laat vijf minuten meegaren.
  • Haal het geheel van het vuur en laat wat afkoelen (eventueel in een bak koud water of de gootsteen).
  • Voeg de boerenkarnemelk toe en roer alles goed door.
  • Voeg de stukjes vlees kort voor het opdienen toe; zo trekt het zuur van de karnemelk niet zo snel in het vlees.
  • Eet de kruudmoes koud of lauw, met stroop, suiker of een extra handje rozijnen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.