Citroenpasta / Lemon curd
Gooi de eiwitten die je overhoudt bij dit recept niet weg, maar maak er een meringue van. Het recept vind je ook op deze website.
Dit heb je nodig
- 6 citroenen
- 400 g witte basterdsuiker
- 230 g boter
- 4 eieren
- 4 eidooiers
Zo ga je te werk
Voor 4 potten Bereidingswijze
- Was de citroenen en rasp de schil fijn (alleen het geel, geen wit).
- Halveer de citroenen en pers ze uit.
- Voeg het sap toe aan de geraspte schil, en roer dit samen met de suiker en de in blokjes gesneden boter in een pan met een zware bodem.
- Zet de pan op een heel laag vuurtje en roer tot de suiker en de boter zijn opgelost.
- Doe de eieren en de dooiers in een kom en kluts ze met een vork.
- Schenk de eieren bij het citroenmengsel terwijl u goed roert.
- Blijf roeren totdat de citroenpasta dikker wordt en de achterkant van een pollepel licht bedekt is.
- Let goed op dat het mengsel niet gaat schiften, dit kan gebeuren als het mengsel te heet wordt. Haal in dat geval de pan meteen van het vuur en zet hem met de bodem in een bak met koud water.
- Klop alles goed door tot het weer een homogeen mengsel is.
- Als de pasta dik genoeg is, giet hem dan in de brandschone, warme potten.
- Draai de deksels erop.
- Bewaar de potten op een koele, donkere plek, het liefst in de koelkast.
De pasta is ongeveer drie maanden houdbaar.
Meringue of schuimtaart
Wat te doen met het eiwit dat je over hebt? Niet weggooien, maar maak er een heerlijke meringue van: schuimtaart. Niet te verwarren met de dans merengue.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.