Appelchutney

Appelchutney

Chutney is een veelzijdige smaakmaker die veel gerechten nét even dat extraatje kan geven. Hier vind je het recept voor appelchutney met dadels, een basischutney, helemaal lekker als je appels van eigen erf gebruikt. Meer chutneyrecepten vind je in het septembernummer van Landleven.

Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg zure appels van eigen boom (schoongemaakt gewicht)
  • 1 el boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • verse gember, ter grootte van een duim, fijn gesneden
  • 250 ml wittewijnazijn
  • 250 ml water
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 verse rode peper, fijngehakt
  • 1 el komijnzaad (niet gemalen)
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 250 g gedroogde dadels, zonder pit
  • 200 g rozijnen

Zo ga je te werk:

  1. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Verwarm de boter in een ruime pan en bak de stukjes appel aan met de suiker en de gember.
  3. Voeg de azijn, het water, de knoflook, de ui, de peper en de specerijen toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en zet het vuur weer lager.
  4. Snijd de dadels in stukjes. Voeg ze met de rozijnen toe aan de pan. Laat het geheel in ieder geval een half uur zachtjes doorkoken; het mag langer.
  5. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot ongeveer de helft glad is. Het is lekker als er nog wat stukjes in blijven zitten.
  6. Schep de chutney in schone, droge jampotten en draai de deksels erop. Laat de potten rustig afkoelen. Na een week of twee is de chutney goed op smaak.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.