Aardappelschotel uit de oven

Aardappelschotel uit de oven

Een makkelijke ovenschotel van aardappelen, uit het kookboek Koken op hout van Willy Kip.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 uur en 15 min.

Dit heb je nodig

  • 6 uien
  • 50 g boter
  • 1 kg aardappels
  • snufje zout en peper
  • 2 el fijngehakte salie, tijm of rozemarijn
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 2 dl slagroom
  • 1 dl melk

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  3. Smelt de boter in een ovenschaal en leg er de uienringen in.
  4. Zet de schaal in de oven.
  5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  6. Roer de uien om en zet de schaal weer terug.
  7. Neem een mooie (gietijzeren) ovenschaal, waarin je het gerecht wilt serveren.
  8. Vet de schaal in met wat olie of boter en leg de helft van de aardappelplakjes er dakpansgewijs in.
  9. Roer de uien nogmaals om en bestrooi ze met zout en peper.
  10. Verdeel over de aardappelschijfjes de helft van de kruiden en de helft van de kaas.
  11. Haal de uien uit de oven en verdeel de helft hiervan over de aardappels.
  12. Bedek dit met de resterende aardappelschijfjes, kruiden, uien en kaas, en bestrooi met zout en peper. Meng de slagroom met de melk en giet het mengsel over de aardappels.
  13. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem zo’n vijftig minuten in de oven.
  14. Verwijder de folie en zet de schaal nog vijftien minuten in de oven zodat de aardappels mooi bruin worden.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.