Home > Lekker eten > Bijgerechten > Aardappelgratin
Aardappelgratin
Deze gratin heeft laagjes aardappel, zuurkool, gekaramelliseerde ui, spekjes en lekker veel geraspte pittige kaas.
Dit heb je nodig:
- 1 kg vastkokende aardappels, beetgaar gekookt
- 50 g boter
- 3 uien, schoongemaakt en in ringen gesneden
- 100 g gerookte spekjes
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 3 eieren
- 350 ml volle melk
- zout en versgemalen peper
- nootmuskaat
- 300 g zuurkool, uitgelekt
- 250 g grof geraspte Gruyère of belegen kaas
Zo ga je te werk:
- Snijd de aardappels in plakjes. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de uien met de spekjes op een laag vuur.
- Voeg de knoflook toe en bak even mee. Klop de eieren door de melk met zout, flink wat versgemalen peper en een snuf versgeraspte nootmuskaat.
- Vet een ovenschaal in met wat extra boter. Bouw de gratin op: begin met een laagje aardappelschijfjes, daarbovenop een laagje ui-spek-knoflookmengsel, daarna een laagje zuurkool en vervolgens een laagje geraspte kaas. Herhaal tot de ingrediënten op zijn (houd een handvol kaas over) en eindig met een aardappellaag.
- Giet het ei-melkmengsel over het gerecht en verdeel de overgebleven kaas erover.
- Maak af met nog wat geraspte nootmuskaat en versgemalen peper.
- Bak ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de kaas goudbruin is.